16 Αύγουστος 2016, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2016, 18:36

Έρευνα υποδεικνύει πώς μπορεί κάποιος να κόψει το κάπνισμα

  • Έρευνα υποδεικνύει πώς μπορεί κάποιος να κόψει το κάπνισμα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Αν και μάλλον η διαπίστωση είναι αυτονόητη, εντούτοις Φινλανδοί ερευνητές έβαλαν και την… επιστημονική βούλα: αν ένας καπνιστής χρειάζεται να περπατήσει αρκετά ώστε να βρει τσιγάρα, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να κόψει το κάπνισμα. Αν, αντίθετα, τα τσιγάρα πωλούνται δίπλα στο σπίτι του, τότε μειώνονται οι πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άννα Πούλακα του πανεπιστημίου της πόλης Τούρκου, μελέτησαν στοιχεία περισσότερων από 20.700 ατόμων, καπνιστών και μη, και συσχέτισαν την απόσταση της κατοικίας του καθενός από τα σημεία πώλησης καπνού με την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι κάθε αύξηση της απόστασης κατά 500 μέτρα σχετίζεται με αύξηση κατά 20-60% της πιθανότητας να κόψει κάποιος το κάπνισμα.

Μάλιστα, οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από το πόσο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό.

Στην έρευνα, ωστόσο, δεν γίνεται σαφές αν τα ευρήματα αφορούν μόνο την απόσταση των σημείων πώλησης καπνού από το σπίτι κάποιου, ή και από τη δουλειά του. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός της αυξημένης απόστασης με την πιθανότητα να αρχίσει και πάλι το κάπνισμα ένας πρώην καπνιστής.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι όσα περισσότερα είναι τα σημεία λιανικής πώλησης τσιγάρων, τόσο διευκολύνεται η συνήθεια του καπνίσματος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.