16 Αύγουστος 2016, 08:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2016, 08:37

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για το Προσφυγικό

  • ΝΥΤ: Κενή η απειλή Ερντογάν για κύματα προσφύγων στην ΕΕ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Τσουλέλλης)

Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό και τα κυβερνητικά κλιμάκια για την αντιμετώπιση τυχόν αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά εξαιτίας των σφοδρών τουρκο-ευρωπαϊκών αντιθέσεων αλλά και της ρευστότητας στη γειτονική χώρα μετά το πραξικόπημα.

Την ίδια ώρα, οι Κρητικοί αντιδρούν στη μεταφορά 2.000 προσφύγων στο νησί τους, αναγκάζοντας τον Γιάννη Μουζάλα να δηλώσει ότι «θα πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία ότι είμαστε η εκλεκτή φυλή και δεν δεχόμαστε πρόσφυγες».

O Γιάννης Πλακιωτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για το σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στην Κρήτη. Ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να μετατρέψει την Κρήτη σε Ειδομένη και Ελληνικό και κάλεσε «τον Τσίπρα και την παρέα του, να σοβαρευτούν άμεσα».

Για μεταφορά 5.000 προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη εκ των οποίων οι 3.000 από τη Γερμανία, έκανε λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κατήγγειλε εν κρυπτώ διαδικασίες. Κατηγορηματική ήταν η διάψευση από τον Μουζάλα, τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργο Κυρίτση αλλά και τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Γιοχάνες Ντίμροτ: «Αυτήν τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις μεταναστών σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ από τη Γερμανία προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός αρμόδιος.

Η κυβέρνηση διέψευσε επίσης, πάλι μέσω του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας και δηλώνει έτοιμη για την περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Την Παρασκευή, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκαν μέτρα αποσυμφόρησης και ανακούφισης των νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο φόρτο του προσφυγικού προβλήματος. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: Μεταφορά προσφύγων-μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, μεταφορά σε καταυλισμούς των προσφύγων εκείνων που κρίθηκαν μη επιστρέψιμοι, εντατικοποίηση του έργου των επιτροπών ασύλων και προσφυγών καθώς και ενίσχυση της αστυνόμευσης στα νησιά που παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς.

Eν τω μεταξύ ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε στο Twitter τις φήμες ότι ανοίγει η Αμυγδαλέζα. «Θα καταπιούν ένα ένα όλα τα ψέματα και το λαϊκισμό τους. Η κυβέρνηση ανοίγει την Αμυγδαλέζα. Καμιά συγγνώμη;»