15 Αύγουστος 2016, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2016, 19:10

Η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών για την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

  • Η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών για την Παναγία Σουμελά στον Πόντο
    Οι εργασίες αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιτρέπουν τη θέαση της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα από απόσταση. Εδώ όπως φαίνεται η μονή από το παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στον ιστορικό Πόντο. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, είμαστε σε επικοινωνία με τους αρμοδίους, έχουμε τα ερωτηματικά μας, κάνουμε τις αναλύσεις μας, αλλά παράλληλα εκφράζουμε την αγωνία μας όχι μόνον για την μη παραχώρηση εφέτος της σχετικής άδειας για την λειτουργία της Μονής, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει η σχετική απαγόρευση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, γίνεται λόγος για «παθογένειες του παρελθόντος» στον ποντιακό χώρο, για «διχασμό», «πολυδιάσπαση» και «προσωπικές αντιπαλότητες» και απευθύνεται κάλεσμα προς «όλους τους πατριώτες» να παραβρεθούν στα υψώματα του Βερμίου, για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Κλείνοντας υπογραμμίζεται η ανάγκη «να ξαναγκαλιαστούμε, για να ψάλλουμε όλοι μαζί τη δόξα της και στη συνέχεια πιασμένοι σφιχτά χέρι με χέρι, όλοι μαζί μέσα στον ίδιο κύκλο χωρίς πρώτο και δεύτερο, σε ρυθμούς ιαμβικούς και τους ήχους της ποντιακής λύρας, ενωμένοι να στείλουμε το αποφασιστικό μήνυμά μας προς όλες τις κατευθύνσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δηλώνοντας την πρόθεσή μας για τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών.