13 Αύγουστος 2016, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2016, 19:47

Ο Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα με φόντο την κόντρα για Γκιουλέν

  • Ο Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα με φόντο την κόντρα για Γκιουλέν
    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (EPA / Peter Foley)

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στο CNN Türk και επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε στις ίδιες δηλώσεις ότι η Τουρκία δε μπορεί να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ, στο ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, αν και είπε ότι η συμπεριφορά των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα έχει βελτιωθεί.

Την ίδια ώρα το CNN Türk μετέδωσε ότι η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έστειλε επιστολή στις αμερικανικές αρχές, με την οποία ζητάει την προφυλάκιση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα άσκησε επίσης δριμεία κριτική στον επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ Χουσεΐν, με αφορμή τις συστάσεις του προς την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανθρώπινα δικαιώματα των συλληφθέντων και να συγκρατήσει «τη δίψα της για εκδίκηση», μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου μήνα. Το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη σύσταση του ΟΗΕ.