12 Αύγουστος 2016, 22:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2016, 20:15

Ερντογάν: Βίζα για τους Τούρκους ή συμφωνία για τους πρόσφυγες γιοκ

  • Ερντογάν: Βίζα για τους Τούρκους ή συμφωνία για τους πρόσφυγες γιοκ
    Εκβιάζει ξανά για τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό ο Τούρκος πρόεδρος (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Τούρκου προέδρου)

Αν δεν επιτευχθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την ΕΕ για την επανεισδοχή προσφύγων, προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους για τη στάση τους έναντι της χώρας του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Σε αυτή τη φάση, στις σχέσεις με την Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικά θέματα η συμφωνία επανεισδοχής και η απελευθέρωση της βίζας. Αυτά είναι βεβαίως βήματα που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Και η Ευρώπη δυστυχώς δεν τήρησε την υπόσχεσή της σε αυτό το πλαίσιο», υποστηρίζει ο Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ίδια συνέντευξη που θα προβληθεί το Σάββατο, προσθέτει: «Θέλουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτόχρονα. {...} Eίναι σημαντικό σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας, αν βεβαίως αυτή δεν γίνει, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το βήμα για τη συμφωνία επανεισδοχής».

Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνει την στάση των Ευρωπαίων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε η Ευρώπη να στεκόταν στο πλευρό της Τουρκίας σε μια απόπειρα πραξικοπήματος. «Έτσι όπως συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, όπως εξέφρασαν εκεί τα συλλυπητήριά τους, θα έπρεπε να είχαν στείλει και στην Τουρκία εκπροσώπους. Θα έπρεπε να δουν το τουρκικό κοινοβούλιο. Δεν το έκαναν», τονίζει.

Αναφερόμενος δε συγκεκριμένα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνει ότι του τηλεφώνησε έπειτα από τρεις ημέρες, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε μαζί του αμέσως.

«Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία μόνη της», συμπληρώνει. Επιμένει τέλος στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ απορρίπτει κάθε κριτική για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία.