15 Αύγουστος 2016, 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2016, 09:41

Δεκαπενταύγουστος στο Τρίτο Πρόγραμμα

  • Δεκαπενταύγουστος στο Τρίτο Πρόγραμμα
    Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο (φωτ.: pontos-news.gr / Φίλιππος Φασούλας)

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχει προσαρμόσει το πρόγραμμά του στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και παρουσιάζει μια σειρά εκπομπές στο κατανυκτικό πνεύμα της ημέρας.

Στις 9.30 το πρωί, από την εκπομπή «Ένα διήγημα, μία ανάσα…», η Ολύνα Ξενοπούλου διαβάζει το γνωστό διήγημα «Ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γραμμένο το 1906 και αρχικά δημοσιευμένο στο πρωτοποριακό περιοδικό «Παναθήναια» του Κ. Μιχαηλίδη (ακριβώς πριν από 110 χρόνια, 15 Αυγούστου του 1906, τεύχος 141-142).

Στις 13:00, η Τζουλιέττα Καρόρη θα παρουσιάσει τη συναυλία που έδωσε στις 16 Ιουνίου 2016, το σύνολο Les Arts Florissants στο Palau de la Musica Catalana, στη Βαρκελώνη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου William Christie, ερμηνεύοντας τη «Λειτουργία σε σι ελάσσονα, BWV 232» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Στις 17:00, ο Γιάννης Παπουτσάκης από την εκπομπή «Ηλιοτρόπια», παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην Παρθένο Μαρία, με κείμενα και ποιήματα που αναφέρονται στη Θεοτόκο.

Για τη σεπτή μορφή της Παναγίας, τον πόνο της για τον μαρτυρικό θάνατο του Υιού της, την έντονη επιρροή της στη ζωή μας, καθώς και για τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου έγραψαν ο Καζαντζάκης, ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης, ο Πολέμης, ο Σικελιανός, ο Ρίτσος και πολλοί άλλοι. Η εκπομπή διανθίζεται με συνθέσεις των Σοπέν, Αλμπινόνι, Φορέ, Μπάρμπερ, Μάλερ και Ροδρίγο.

Στις 19:00, η Τζουλιέτα Καρόρη παρουσιάζει τη συναυλία που έδωσε στις 27 Ιουνίου 2016 το σύνολο Cut Circle στο Φεστιβάλ Παλιάς Μουσικής του Regensburg, στη Γερμανία, ερμηνεύοντας μοτέτα και μία λειτουργία για την Παρθένο Μαρία, των συνθετών Johannes Ockeghem, Josquin Desprez, Antoine Busnoys, Guillaume Du Fay, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jesse Rodin.