12 Αύγουστος 2016, 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2016, 17:06

Ρωσικοί S-400 στην Κριμαία

  • Ρωσικοί S-400 στην Κριμαία
    Ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα S 400

Η Ρωσία ανέπτυξε το προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων της S-400 στην προσαρτημένη Κριμαία, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται δύο ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα μετά τις «συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και Ουκρανών δολιοφθορέων στη βόρεια Κριμαία».

Η Ουκρανία αρνείται ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υποκινεί ταραχές στο έδαφός της, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ένταση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες που έχει αναζωπυρωθεί.


Άσκηση Ουκρανών στρατιωτών στο χωριό Γιάλτα, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Το επίπεδο συναγερμού στην μεθόριο έχει ανέβει μετά τα επεισόδια (φωτ.: EPA)

«Ο εχθρός προετοιμάζει μαζικές προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία, τις οποίες θα ακολουθήσουν κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η ουκρανική πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ», ανέφερε το τμήμα πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στη σελίδα του στο Facebook. Η Ουκρανία έχει θέσει τα στρατεύματά της σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης με την Κριμαία και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι απέτρεψε επιθέσεις που υποκινούνταν από το Κίεβο στη χερσόνησο η οποία προσαρτήθηκε το 2014 έπειτα από δημοψήφισμα.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν το Κίεβο ότι οργάνωσε πολλές εφόδους «δολιοφθορέων-τρομοκρατών», που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τη Μόσχα, ένας πράκτορας της FSB (πρώην KGB) και ένας Ρώσος στρατιωτικός.