14 Αύγουστος 2016, 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2016, 18:48

Ποιες βλάβες μπορούν να προκαλέσουν τα ψηλά τακούνια

  • Ποιες βλάβες μπορούν να προκαλέσουν τα ψηλά τακούνια
    (Φωτ.: EPA / Barbara Walton)

Μέτρον άριστον και στα... τακούνια, προτείνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκιβίσης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM

«Το τακούνι είναι όμορφο, θηλυκό και έχει και πλεονεκτήματα· γυμνάζει τις γάμπες, τους γλουτούς, τους πυελικούς μύες. Ωστόσο, η υπερβολή φέρνει προβλήματα γιατί αλλάζει η μηχανική του ποδιού» λέει ο Π. Γκιβίσης και εξηγεί: «Έχουμε κατασκευαστεί να περπατάμε πάνω σ' ένα αντεστραμμένο τρίγωνο, το οποίο είναι το μεγάλο δάχτυλο, το μικρό δάχτυλο και η φτέρνα. Όταν το αλλάξεις αυτό και βάζεις όλο το βάρος μπροστά στα δάχτυλα, αυτά θα φορτιστούν υπέρμετρα».

Αν φοράει μία γυναίκα τακούνι όλη μέρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι «θα πρηστούν τα πόδια, θα κάνει τα λεγόμενα κότσια, κάλους και το πολύ ακραίο παράδειγμα είναι ότι υπάρχει ο τένοντας του αχιλλείου, που όταν είναι συνεχώς σε σύσπαση κάποια στιγμή μπορεί να βραχυνθεί και να μην μπορούμε να πατήσουμε εύκολα το πόδι μας στη γη. Αν και είναι υπερβολή αυτό που λέμε, καλό είναι να το φορούν οι γυναίκες το τακούνι σε κάποια έξοδο, μία εκδήλωση κτλ.»

Ο μέσος όρος που μπορεί να αντέξει μια γυναίκα το τακούνι είναι μία ώρα και 20 λεπτά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή ορθοπεδικής του ΑΠΘ.

Από βιομηχανικές μελέτες, αναφέρει ο Π. Γκιβίσης, προκύπτει ότι τα οκτάποντα είναι ο μέσος όρος. Προειδοποιεί επίσης να είναι πολύ προσεκτικά τα νεαρά κορίτσια που ακόμα αναπτύσσεται ο σκελετός τους.