12 Αύγουστος 2016, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2016, 13:45

Κρούσματα ελονοσίας στον Λαγκαδά

  • Κρούσματα ελονοσίας στον Λαγκαδά
    (Φωτ.: scientistsagainstmalaria.net)

Δύο κρούσματα ελονοσίας με «ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης», κατέγραψαν κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Η κινητοποίηση των υπηρεσιών σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά ήταν άμεση και έτσι τα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

«Οι δύο συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή και είναι καλά στην υγεία τους» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπινά.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών για τα μέτρα προφύλαξης έναντι της νόσου, από σπίτι σε σπίτι, ενώ έγιναν και οι προβλεπόμενες αιματολογικές εξετάσεις, πρόσθεσε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα –με εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, σε συνδυασμό με πρόσθετες δράσεις τόσο των εναέριων, όσο και των επίγειων μέσων ψεκασμών.


Τα κρούσματα ελονοσίας έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης και δεν σχετίζονται με τους πρόσφυγες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

Όπως έγινε γνωστό, ο κύριος διαβιβαστής στη χώρα μας είναι τα ανωφελή κουνούπια (anopheles sacharovi), ο πληθυσμός των οποίων είναι αρκετά μεγάλος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για αυτό και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει «επηρεαζόμενες από την ελονοσία» όσες περιοχές της χώρας είχαν κρούσματα. Από το 1974 και μετά, οπότε εκριζώθηκε η νόσος από τη χώρα, καταγράφονται 20-50 περιστατικά το χρόνο. Μέχρι το 2009, στο σύνολό τους ήταν εισαγόμενα περιστατικά δηλαδή σχετίζονταν με ταξίδι του ασθενή σε ενδημική χώρα.

Από το 2009 και μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να καταγράφονται περιστατικά ελονοσίας σε διάφορες περιοχές της χώρας «με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης».

Επειδή η εμφάνιση των κρουσμάτων συνδέθηκε από κάποιους αδίκως με τα κέντρα προσφύγων στην περιοχή, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει πως στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση επιτήρησης για το διάστημα 1-8 Αυγούστου 2016 δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό ελονοσίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Συνεπώς, τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δεν θεωρούνται «πηγή» του προβλήματος.