12 Αύγουστος 2016, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2016, 15:02

Αθλητισμός και ποντιακό γλέντι στις εκδηλώσεις των «Νέων Κοτυώρων» Μεσαίου (φωτο)

  • Αθλητισμός και ποντιακό γλέντι στις εκδηλώσεις των «Νέων Κοτυώρων» Μεσαίου (φωτο)
  • Αθλητισμός και ποντιακό γλέντι στις εκδηλώσεις των «Νέων Κοτυώρων» Μεσαίου (φωτο)
  • Αθλητισμός και ποντιακό γλέντι στις εκδηλώσεις των «Νέων Κοτυώρων» Μεσαίου (φωτο)

Τρεις μέρες γιορτής έζησαν οι κάτοικοι του Μεσαίου Θεσσαλονίκης και οι επισκέπτες της περιοχής κατά τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου «Νέα Κοτύωρα», στο πλαίσιο του εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου με ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο του χωριού, με αντίπαλους τους νέους και τους παλαίμαχους της Αστραπής Μεσαίου, με τους... παλιούς να κατακτούν το κύπελλο στα πέναλτι (5-4).

Ο ποντιακός σύλλογος αθλοθέτησε και απένειμε στη νικήτρια ομάδα το κύπελλο «Αναστάσιος Μαρμαρίδης».

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν μετά τον αγώνα στο χώρο του γηπέδου, με αθλοπαιδιές για μικρούς και μεγάλους. Τσουβαλοδρομίες, σκυταλοδρομίες, αυγοδρομίες, τρέξιμο 100 μέτρων μετ’ εμποδίων, ακόντιο και αγώνας δύναμης με σκοινί διασκέδασαν τους συμμετέχοντες οι οποίοι γέλασαν και χόρεψαν με την ψυχή τους.  Οι νικητές των αγωνισμάτων αλλά και όλα τα παιδάκια που συμμετείχαν στα αγωνίσματα πήραν μετάλλια.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου παραμονή της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος έγινε ο εσπερινός στην παλιά εκκλησιά της Μεταμόρφωσης και έπειτα η περιφορά της εικόνας στο χωριό.

Ακολούθησε λαϊκοποντιακή βραδιά με τους Γιώργο Σιδηρόπουλο, Βασίλη Τοπαλίδη και Έφη Σιδηροπούλου στο τραγούδι, τον Γιώργο Ιακωβίδη στο κλαρίνο, το Δαμιανό Ακριτίδη στη λύρα, το Βασίλη Γυαλιντζή στο μπουζούκι, τον Λεωνίδα Γεωργιάδη στα πλήκτρα και το Σπύρο Κουρπαγιαννίδη στα τύμπανα. Ο κόσμος διασκέδασε με τους καλλιτέχνες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου το πρωί έγινε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε η μεγάλη χορευτική εκδήλωση του συλλόγου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού με χορούς από τη Μαύρη θάλασσα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας με χορούς από τη Μικρά Ασία, του Αναπτυξιακού Συλλόγου Μονολόφου με χορούς από την Θράκη, του Συλλόγου Μικρασιατών Ιωνίας «Ηρόδοτος» και δύο συγκροτημάτων των «Νέων Κοτυώρων» με χορούς του Πόντου.

Ο σύλλογος τίμησε με πλακέτα τον γλύπτη Γεώργιο Κικώτη για το μνημείο που δημιούργησε για τους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου, το οποίο φέτος έκλεισε 10 χρόνια.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και πλήθος κόσμου.

  • Φωτογραφίες: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Νέα Κοτύωρα».
Gallery