12 Αύγουστος 2016, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2016, 12:29

Ξαναπιάνει δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη στα Πάταρα, γενέτειρα του Αγίου Νικολάου

  • Ξαναπιάνει δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη στα Πάταρα, γενέτειρα του Αγίου Νικολάου

Ξεκίνησε και πάλι μετά από προσωρινή διακοπή η αρχαιολογική ανασκαφή στα Πάταρα της Λυκίας που θα εστιαστεί κατά κύριο λόγο στο μεγαλύτερο οικοδόμημα της αρχαίας πόλης που φέρεται να ιδρύθηκε από κατακτητές της Τροίας, στη βασιλική της.

Τα Πάταρα, από όπου είχε περάσει ο Απόστολος Παύλος, ήταν η γενέθλια πόλη του Αγίου Νικολάου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων Λυκίας τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στη βασιλική που φέρει το όνομα του Αγίου, υπό τον μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο. Πλήθος προσκυνητών από τη Ρόδο, ρωσόφωνοι κάτοικοι των Μύρων και της Αττάλειας αλλά και ο Γενικός Πρόξενος εκκλησιάστηκαν. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στα Πάταρα και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Λυκίας.

Οι ανασκαφές στην πρωτεύουσα της Λυκιακής Ένωσης – Κοινόν των Λυκίων διεξάγονται εδώ και 27 χρόνια και τη νέα φάση τους για το επόμενο δίμηνο αναλαμβάνει σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Akdeniz) με πολυεθνή ομάδα ακαδημαϊκών και σπουδαστών από Ιδρύματα της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Όλη η Λυκία και τα Πάταρα τέθηκαν υπό την εξουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατέστησαν σπουδαίο λιμάνι το 333 π.Χ. και μετά το θάνατό του, το 315 π.Χ. κατελήφθησαν από τον Αντίγονο και το 304 π.Χ. από το στρατηγό Δημήτριο.