12 Αύγουστος 2016, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2016, 12:11

Άσυλο σε ξένες χώρες ζητούν όλο και περισσότεροι Τούρκοι

  • Άσυλο σε ξένες χώρες ζητούν όλο και περισσότεροι Τούρκοι
    Εκατομμύρια οι Τούρκοι που υποστηρίζουν τον Ερντογάν και άλλα τόσα εκείνοι που επιθυμούν την ανατροπή του (φωτ.: ΕΡΑ/ Sedat Suna)

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία κάποιοι Τούρκοι διπλωμάτες στο εξωτερικό αντιτάχθηκαν στην ανάκλησή τους από τον Ερντογάν και ετοιμάζονται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα «αρκετοί Τούρκοι διπλωμάτες αρνούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία». Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με νομική δράση, πολλοί ζητούν άσυλο στο εξωτερικό.

«Η προθεσμία που τους είχε δώσει η τουρκική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στη χώρα έχει περάσει» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Η Tagesschau υποστηρίζει ότι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι που υπηρετούσαν στην Ελλάδα, διέφυγαν πριν από δέκα ημέρες στην Ιταλία.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: businessinsider.org)

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV τόνισε ότι οι δύο ακόλουθοι με το βαθμό του συνταγματάρχη εγκατέλειψαν με πλοίο την Ελλάδα στις 6 Αυγούστου, μαζί με τις οικογένειές τους.

«Εργαζόμαστε για να φέρουμε τους δύο προδότες πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία έχουν συλληφθεί περίπου 17.740 άνθρωποι. Στο σύνολό τους κατηγορούνται πως είναι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί είναι υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.