11 Αύγουστος 2016, 22:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2016, 20:58

Στο ΣτΕ για τα hot spot σε Χίο και Σάμο

  • Σύγκρουση Μαξίμου-ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων κάνουν λόγο 110 τοπικοί φορείς και κάτοικοι σε Χίο και Σάμο, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπουργικής απόφασης για τη σύσταση των hot spot.

Με την προσφυγή υποστηρίζεται πως η επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016, είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Μεταξύ πολλών άλλων, στην προσφυγή γίνεται λόγος για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες «προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών». Παράλληλα, υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι από τα εγκληματικά και κακοποιά στοιχεία που έχουν εισδύσει και προσποιούνται τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, περιγράφεται η οικονομική και η προσωπική ζημία, που όπως υποστηρίζουνοι ενάγοντες έχουν υποστεί από τη λειτουργία του hot spot, καθώς, όπως επισημαίνεται, έχει πληγεί η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού, σε υπερθετικό βαθμό όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ.