11 Αύγουστος 2016, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2016, 20:11

Κλιμακώνεται η ένταση Ουκρανίας-Ρωσίας με φόντο την Κριμαία

  • Κλιμακώνεται η ένταση Ουκρανίας-Ρωσίας με φόντο την Κριμαία
    (Φωτ.: EPA / Sergey Vaganov)

Νέα περίοδος τεταμένων σχέσεων για την ουκρανική και τη ρωσική διπλωματία, με επίκεντρο την Κριμαία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε για «επιπτώσεις» που θα έχει ο θάνατος Ρώσων ενστόλων, ο οποίος αποδίδεται σε Ουκρανούς κομάντος που προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χερσονήσου.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ρωσική πλευρά, ένας στρατιώτης και ένας εργαζόμενος στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους το σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης θα αποτύχουν, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Κίεβο «για να αποφευχθούν ανάλογα επικίνδυνα βήματα στο μέλλον». Η Ουκρανία, από τη μεριά της, αρνείται κάθε σχέση με τους θανάτους των Ρώσων, και σημειώνει ότι η επαναφορά της Κριμαίας στον έλεγχό της δεν θα γίνει με στρατιωτικά, αλλά με πολιτικά μέσα.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία, και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, να τεθούν στο πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters πως από χθες πραγματοποιούνται στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της χώρας.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι και το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας σχεδιάζει ασκήσεις στον Εύξεινο Πόντο. Το σενάριο των ασκήσεων θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορέων από τη θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο.