11 Αυγούστου 2016, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αυγούστου 2016, 19:32

Έβαλαν εισφορά αλληλεγγύης σε επιδόματα αναπήρων και απολυμένων

  • Ποια θέματα άφησαν ανοιχτά κυβέρνηση-θεσμοί
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

Απίστευτο και όμως αληθινό. Το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επέβαλαν για πρώτη φορά φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης ακόμα και στα αναπηρικά επιδόματα, κάνοντας παράλληλα αναδρομική παρακράτηση φόρου στο επίδομα ανεργίας που έλαβαν από τον ΟΑΕΔ απολυμένοι-συνταξιούχοι του Εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης.

Οι περικοπές που προκύπτουν εξαιτίας της πρακτικής αυτής στο εισόδημα των αναπήρων διαμορφώνονται περίπου στα 50 ευρώ ετησίως.

Πιο αναλυτικά, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε φέτος και στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες κάτω του 80%, καθώς και στα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι.

Αυτό συνέβη επειδή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσυμπλήρωσε τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο τα ποσά που θεωρούνται εισόδημα, που αν και απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ωστόσο, εγκύκλιος που είχε εκδώσει η ίδια η Γενική Γραμματεία, στις 20 Ιουλίου 2013, όριζε ότι τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι κατά πάγια θέση της διοίκησης «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος», αλλά δίδονται ως κοινωνική παροχή.