11 Αύγουστος 2016, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2016, 12:54

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης για την μη τέλεση λειτουργίας στη Σουμελά Τραπεζούντας

  • Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης για την μη τέλεση λειτουργίας στη Σουμελά Τραπεζούντας
    Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ στη Σουμελιώτισσα το 2015. Αριστερά ο Γ. Βαρυθυμιάδης

Πολύ προσεκτικός απέναντι στη φημολογία πίσω από το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα εμφανίστηκε σήμερα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο Γ. Βαρυθυμιάδης εξήγησε ότι κατά την περσινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στην οποία ήταν παρών, αποκολλήθηκε βράχος, πράγμα που δρομολόγησε τη διαδικασία εκ μέρους των τουρκικών Αρχών να προχωρήσουν σε επισκευές στη μονή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι Τούρκοι είχαν το χρόνο να το κάνουν αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα, ενώ διατύπωσε και την εκτίμηση ότι «θα μπορούσαν να ανοίξουν τη μονή για μία-δύο ημέρες προκειμένου να γίνει η Λειτουργία».

Ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής δεν θέλησε να σχολιάσει πιθανό πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση των τουρκικών Αρχών να παραμείνει κλειστή η Σουμελά, ενώ εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Πατριάρχη.

Διευκρίνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αυτό που έχει την ευθύνη για τις επαφές με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου για το θέμα της Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά όπως επίσης και ότι η απόφαση για το κλείσιμο της μονής από τους Τούρκους έχει ληφθεί πολλούς μήνες πριν.

Κατά τη συνέντευξή του ο Γ. Βαρυθυμιάδης αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δεν στηρίζει τις προσπάθειες των Ποντίων ενώ μίλησε και για τη σημερινή πραγματικότητα στον Πόντο, όπου «τα πράγματα είναι ήρεμα, οι άνθρωποι μας περιμένουν ως πατριώτες και ως τουρίστες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο αριθμός των Ελλήνων Ποντίων που σήμερα εξακολουθούν να διαβιούν στην περιοχή, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για κάποιες «πρωτοβουλίες» του παρελθόντος όταν «κάποιοι τους ξεσήκωναν» και μετά οι άνθρωποι αυτοί «εξαφανίζονταν»· πολλοί μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ολοκληρώνοντας ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης εξέφρασε την ελπίδα να γίνει του χρόνου η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας τονίζοντας: «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων και όλων των Ελλήνων».