10 Αύγουστος 2016, 23:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2016, 21:04

Πειθαρχικές διώξεις κατά τριών εισαγγελέων για την υπόθεση της Siemens

  • Πειθαρχικές διώξεις κατά τριών εισαγγελέων για την υπόθεση της Siemens

Στην απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε βάρος τριών εισαγγελικών λειτουργών για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση της Siemens (προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ) προχώρησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Συγκεκριμένα, άσκησε πειθαρχική δίωξη (σ.σ. αγωγή όπως λέγεται νομικά) και παρέπεμψε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο και τους εισαγγελείς εφετών Γιώργο Γεράκη και Αθηνά Θεοδωροπούλου, αναφορικά με τη μη μετάφραση σε δύο γλώσσες (γερμανικά και γαλλικά) του βουλεύματος για την Siemens, που είχε ως συνέπεια την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Ισ. Ντογιάκο καταλογίζεται πως από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, δηλαδή του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος εποπτεύει όλων των θεμάτων και ενεργειών που τελούνται στην Εισαγγελία στην οποία είναι επικεφαλής, δεν επέδειξε την αναγκαία εκείνη ειδική μέριμνα που απαιτούσε μια υπόθεση όπως είναι της Siemens, η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη και όχι μόνο, και «σέρνεται» για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανάκριση, λόγω της πολυπλοκότητας της.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τμήματα του βουλεύματος που είχαν ζητηθεί να μεταφραστούν δεν αφορούσαν τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς κατηγορούμενους που είχαν ζητήσει τη μετάφραση, αλλά αφορούσαν άλλον Γερμανό κατηγορούμενο, κάτοικο του εξωτερικού, για τον οποίο έχει διαχωριστεί η δικογραφία (δηλαδή δεν θα δικαζόταν μαζί με τους υπόλοιπους).

Όσο αφορά τον κατηγορούμενο Φάνη Λυγινό, επιδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα και η κλήση σε δικηγόρο που δεν τον εκπροσωπούσε πλέον ενώ είχε δηλωθεί η αλλαγή. Από την άλλη, η Αθ. Θεοδωροπούλου ελέγχεται διότι είχε απορρίψει το αίτημα μετάφρασης του βουλεύματος των αλλοδαπών κατηγορουμένων στην επίμαχη υπόθεση της Siemens.