10 Αύγουστος 2016, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2016, 20:44

Οι Τούρκοι ζητούν επισήμως την έκδοση των 8 στρατιωτικών

  • Οι Τούρκοι ζητούν επισήμως την έκδοση των 8 στρατιωτικών
    Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των Τούρκων στρατιωτικών στον εισαγγελέα στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Επίσημο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Κεντρικός πυλώνας των αιτημάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι ότι όλοι τους συμμετείχαν στο πραξικόπημα και στην απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν!

Παράλληλα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, αγνοούνται τα ίχνη του στρατιωτικού ακολούθου, συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και του ναυτικού ακολούθου, πλοιάρχου Χαλίς Τουντς και των οικογενειών τους στην Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε αίτημα από το αντίστοιχο τουρκικό για την ανάκληση των διαπιστεύσεων των δύο στρατιωτικών στελεχών. Στις 7 Αυγούστου ακύρωσε τις διαπιστεύσεις τόσο των δύο στρατιωτικών αλλά και των οικογενειών τους, δηλαδή συνολικά οκτώ ατόμων. Αν και ουδείς γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που χάθηκαν τα ίχνη των δύο ακολούθων εντούτοις είναι βέβαιο ότι δεν εμφανίστηκαν σε προγραμματισμένη εκδήλωση του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουλίου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν το Reuters και το πρακτορείο Αnadolu, έγινε γνωστό πως Τούρκος αξιωματικός σε αποστολή του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να ζήτησε άσυλο αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου! Ο υποναύαρχος Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την τουρκική Δικαιοσύνη και ο οποίος πρόσφατα εκδιώχθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν αποσπασμένος στη βάση του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια (ανατολικές ΗΠΑ), ανέφερε το Anadolu χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο εάν το αίτημά του για άσυλο έγινε δεκτό ή όχι.

Εφόσον επιβεβαιωθεί πάντως η πληροφορία, θα πρόκειται για την πρώτη αίτηση ασύλου Τούρκου αξιωματικού στις ΗΠΑ μετά τις εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό.