10 Αύγουστος 2016, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2016, 17:15

Δεκαπενταύγουστος 2016 στην Παναγία Σουμελά – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • Δεκαπενταύγουστος 2017 στην Παναγία Σουμελά – Οι εορταστικές εκδηλώσεις
    Από τις περσινές εορταστικές εκδηλώσεις (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μιχάλης Παππούς)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια, αλλά και σε κλίμα κατάνυξης όπως προστάζει η ημέρα, θα εορταστεί και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Χιλιάδες προσκυνητές εντός και εκτός συνόρων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και ποντιακών σωματείων, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα βρεθούν στην Καστανιά Ημαθίας, για την 1604η πανηγυρική εορτή που αποτελεί συνέχεια της εθνικο-θρησκευτικής παράδοσης του ελληνισμού στον Πόντο.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, την Κυριακή, στις 18:00 μέγας Εσπερινός μετ’ αρχιερατικής συγχοροστασίας, και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Αργότερα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, η διοικούσα επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και στον Αρχηγό της Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Το βράδυ της Κυριακής, στις 21:00, έχουν προγραμματιστεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, πλαισιωμένα από καταξιωμένους μουσικούς.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μιχάλης Παππούς)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να φτάσει στην Παναγία Σουμελά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Στις 7:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, και στις 11:00 λιτάνευση της εικόνας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τη Σουμελιώτισσα θα συνοδεύουν νέοι και νέες με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ θα δώσει και την υποτροφία που έχει θεσπίσει το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στη μνήμη των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου. Φέτος θα τιμηθεί ο μαθητής Δημήτρης Αμανατίδης.

Στις 12:30 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από ποντιακά σωματεία.