13 Αύγουστος 2016, 12:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2016, 09:36

Χταπόδι με πατάτες στο φούρνο

  • Χταπόδι με πατάτες στο φούρνο

Μια εύκολη, νοστιμότατη αλλά και... απροσδόκητη συνταγή. Αφήστε τους πρωταγωνιστές να χτυπιούνται ανελέητα –αργά και βασανιστικά– μέσα στο ζουμί τους. Προσθέστε μόνο λίγα μπαχάρια, έτσι, για να γίνει πιο πικάντικο το σκηνικό…

ΥΛΙΚΑ
  • 1 χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • πατάτες κομμένες κυδωνάτες – όσες θέλουμε για να γεμίσει το ταψί
  • 6-8 σκελίδες σκόρδο (ψητές δεν μυρίζουν καθόλου, και δίνουν όλη τη νοστιμιά)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πάνω-κάτω στους 200°C.
  2. Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά γιατί μαζεύουν και στο ψήσιμο). Βάζουμε τα κομμάτια στο ταψί.
  3. Γεμίζουμε το ταψί και με τις κυδωνάτες πατάτες, σκορπίζουμε τις σκελίδες σκόρδο (αν είναι μεγάλες τις κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια, αλλά όχι λιώμα).
  4. Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (δάφνη, μπαχάρι, πιπέρι, λάδι). Αλάτι συνήθως δεν χρειάζεται καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει πολλή αλμύρα και αρκεί για το φαγητό.
  5. Συμπληρώνουμε και με νερό, τόσο όσο να καλύπτει ως τη μέση περίπου τις πατάτες.
  6. Βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160-170°C και σιγοψήνουμε για περίπου 2-2½ ώρες ή ώσπου να τρυπιέται άνετα με ένα πιρούνι το χταπόδι και να είναι μαλακό και καραμελωμένο.


Προσοχή στο καθάρισμα του χταποδιού: Το δόντι στο κέντρο –εκεί που ενώνονται τα πλοκάμια– το κόβουμε και το πετάμε.

  • Πηγή: wonderfoodland.gr.