9 Αύγουστος 2016, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 22:35

Πούτιν-Ερντογάν: Ξεπάγωμα του TurkStream και σταδιακή άρση κυρώσεων

  • Πούτιν-Ερντογάν: Ξεπάγωμα του TurkStream και σταδιακή άρση κυρώσεων
    (Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)

Προς ομαλοποίηση βαίνουν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μετά και τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη. Οι δύο χώρες έχουν έναν κοινό στόχο, τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, και είναι εφικτή η επίλυση των διαφορών τους για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, έκρινε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ανακοίνωσε μάλιστα πως η χώρα του θα άρει σταδιακά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία. Έθεσε ως προτεραιότητα την επιστροφή των διμερών σχέσεων στα επίπεδα πριν από την περίοδο της διπλωματικής κρίσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε από την πλευρά του πως η Τουρκία και η Ρωσία είναι αποφασισμένες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους. Στις δηλώσεις του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε το διάλογο που είχαν ως «περιεκτικό και ωφέλιμο».

Υποστήριξε ότι η γρήγορη κατασκευή του TurkStream, που είχε παγώσει εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης, αποτελεί προτεραιότητα και τόνισε πως οι δύο χώρες θα επαναφέρουν τον ετήσιο στόχο για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο Πούτιν υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα» αλλά πρόσθεσε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.


(Φωτ.: EPA / Alexei Nikolsky)

Ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε ότι οι απόψεις της Μόσχας και της Άγκυρας συχνά δεν συμπίπτουν αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις. «Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις μας και οι προσεγγίσεις μας», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα της επανέναρξης των ρωσικών πτήσεων τσάρτερ προς την Τουρκία θα επιλυθεί στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, τόνισε ότι αναμένει δύσκολη προσπάθεια για την «αναζωογόνηση της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε. «Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», είπε από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν.