11 Αύγουστος 2016, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2016, 11:43

Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας το 1997

  • Βίντεο από το προσκύνημα στη Σουμελά, τη λειτουργία και τους ποντιακούς χορούς που ακολούθησαν (από το mavrokos)

Φέτος η Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου δεν θα ζωντανέψει από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπως αυτή που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2010. Τότε εγράφη κατά κόρον ότι για πρώτη φορά μετά από τον ξεριζωμό επρόκειτο να ακουστεί ο Θείος Λόγος στον ιερότερο τόπο του ποντιακού ελληνισμού. Δεν ήταν όμως έτσι, όμως μας θύμισε ο Κώστας Μαυρόπουλος στο ιστολόγιό του mavropouloskostas.wordpress.com. Μια μικρή αυτοσχέδια λειτουργία έγινε από ομάδα προσκυνητών στις 21 Ιουνίου 1997, από όπου και το συγκινητικό βίντεο.

Στην ανάρτησή του, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2010, ο Κ. Μαυρόπουλος έγραφε:

«[...] Θυμάμαι (όμως) από το αλησμόνητο και ανεπανάληπτο οδοιπορικό-προσκύνημα υπό την οργάνωση και συνοδεία του συγγραφέα Γιώργου Ανδρεάδη τον Ιούνιο του 1997, τους ψαλμούς που πραγματοποιήσαμε στο καθολικό της Μονής. Μάλιστα τότε πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης και σε μεγάλο μέρος του ναού υπήρχαν σκαλωσιές. Χωρίς να το έχουμε προγραμματίσει εντελώς ξαφνικά στήθηκε μια μικρή λειτουργία και οι ψαλμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλο.

»Χοροστατούσε ο τότε ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου και νυν Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος Αποστολίδης, πλαισιωμένος από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδας, αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Σάπιο και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, ιερομόναχο κ. Μακάριο Παπαμιχαήλ. Μαζί ο πρωτοψάλτης και διευθυντής της Μονής Σουμελά του Βερμίου κ. Βασίλης Φωτιάδης.

»Για πότε άναψαν τα κεριά και τα θυμιατά δεν το καταλάβαμε.

»Όλα γίνονταν με ταχύτητα γιατί οι φύλακες μας παρότρυναν να συντομεύσουμε και να εξέλθουμε για να εισέλθει το επόμενο γκρουπ επισκεπτών. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζαμε εκμεταλλευόμενοι το κάθε δευτερόλεπτο. Ο γράφων και ένας ακόμη προσκυνητής βγάλαμε και κρατούσαμε από μια εικόνα της Σουμελά που είχαμε μαζί μας. Αυτά συνέβησαν το Σάββατο 21 Ιουνίου 1997.»