9 Αύγουστος 2016, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 19:29

Κύπρος: Αποκαλύφθηκε θαυμάσιο ψηφιδωτό του 4ου αιώνα μ.Χ. (φωτο, βίντεο)

  • Κύπρος: Αποκαλύφθηκε θαυμάσιο ψηφιδωτό του 4ου αιώνα μ.Χ. (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
  • Κύπρος: Αποκαλύφθηκε θαυμάσιο ψηφιδωτό του 4ου αιώνα μ.Χ. (φωτο, βίντεο)
  • Κύπρος: Αποκαλύφθηκε θαυμάσιο ψηφιδωτό του 4ου αιώνα μ.Χ. (φωτο, βίντεο)

Την πλήρη αποκάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο, παρουσίασε σήμερα το τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου.

Η αποκάλυψη ολόκληρου του ψηφιδωτού, που βρέθηκε στο Ακάκι της επαρχίας Λευκωσίας και έχει διαστάσεις 26Χ4, καθώς και οι νέες παραστάσεις που εμφανίστηκαν επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του δαπέδου στον 4ο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τμήματος Αρχαιοτήτων, κατά τη φετινή έρευνα (οι ανασκαφές στο χώρο ξεκίνησαν το 2013) αποκαλύφθηκε ολόκληρη η παράσταση του ιπποδρόμου και φάνηκε ότι πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές φάσεις ενός αγώνα με τέσσερα τέθριππα. Τα δύο ονόματα που συνοδεύουν κάθε τέθριππο αντιστοιχούν το ένα στον ηνίοχο, και το άλλο σε ένα από τα άλογα.


(Φωτ.: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Πάνω στον εύριπο εμφανίστηκε, εκτός από τους ναΐσκους και του κίονες με τα δελφίνια από τα οποία ρέει νερό αντίστοιχα με εκείνα που βρέθηκαν στο τμήμα του ψηφιδωτού που αποκαλύφθηκε το 2015, ο μηχανισμός με τον οποίο μετρούσαν τους γύρους που ολοκληρώνονταν κατά τον αγώνα.

Στο δυτικό άκρο της στοάς ήρθε στο φως πίνακας με κυκλικό μοτίβο πλοχμού, μέσα στον οποίο ενσωματώνονται εννέα μετάλλια, οκτώ μετάλλια ανάμεσα στον πλοχμό και ένα στο κέντρο της σύνθεσης, που φέρουν προτομές γυναικείων μορφών. Παρόλο που το δάπεδο δεν έχει ακόμη συντηρηθεί και καθαριστεί από τα άλατα που καλύπτουν τα περισσότερα μετάλλια, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μορφές ταυτίζονται με τις εννέα μούσες, εφόσον η κάθε μία κρατά το σύμβολο της ιδιότητάς της.

Το ψηφιδωτό εντυπωσιάζει με τη θεματολογία του, που είναι μοναδική στην Κύπρο, αλλά και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής του.