9 Αύγουστος 2016, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 17:07

Ο Γκιουλέν «έφαγε» τον πατέρα μου, λέει ο γιος του Τουργκούτ Οζάλ

  • Ο Γκιουλέν «έφαγε» τον πατέρα μου, λέει ο γιος του Τουργκούτ Οζάλ
    Ο Τουργκούτ Οζάλ με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ιστορική συνάντηση στο Νταβός (φωτ.: EPA)

Την εις βάθος εκ νέου διερεύνηση των συνθήκων θανάτου του πατέρα του, πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, ζήτησε ο γιος του Αχμέτ μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας που έκανε την νεκροψία-νεκροτομή στον Οζάλ ως οπαδού του Γκιουλέν.

«Έχω την υποψία ότι ο πατέρας μου δηλητηριάστηκε από το κίνημα του Γκιουλέν κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος», είπε ο Αχμέτ Οζάλ στο πρακτορείο Anadolu.

Το Νοέμβριο του 2012, έγινε εκταφή της σορού του Οζάλ που είχε πεθάνει τον Απρίλιο του 1993, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια αλλά δηλητηριάστηκε. Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής απεφάνθη ότι δεν εντοπίστηκαν οι ουσίες στυχνίνη και κρεατίνη, ο συνδυασμός των οποίων είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο. Αυτός ο άνθρωπος συνελήφθη τώρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον Αχμέτ Οζάλ, ως πρόεδρος της Τουρκίας ο πατέρας του είχε δηλώσει ότι «ο Γκιουλέν είναι επικίνδυνος». Ο γιος του αποδίδει πολλά περιστατικά σε ύποπτες συνθήκες. Λέει ότι όταν ο Οζάλ αισθάνθηκε αδιαθεσία μέσα στον Προεδρικό, δύο γιατροί και δύο ασθενοφόρα που βρίσκονταν σε απόσταση 50 μέτρων, δεν έσπευσαν ποτέ και το γιατί δεν ερευνήθηκε. Στην αρχή μίλησαν για δηλητηρίαση, κάτι που αναίρεσαν μετά και έπειτα σιωπή... Ο Αχμέτ Οζάλ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι τεχνικοί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία δέχτηκαν απειλές και τελικά οι συνθήκες θανάτου «κουκουλώθηκαν».