9 Αύγουστος 2016, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 16:24

Πούτιν-Ερντογάν έδωσαν τα χέρια στην Αγία Πετρούπολη (βίντεο)

  • Τα λάθη του Ερντογάν και η πιθανή έξοδος από το ΝΑΤΟ
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (δ) με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)

Με μια θερμή χειραψία υποδέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους συνοδεύει στη Ρωσία πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών, αλλά και ο διοικητής της MIT Χακάν Φιντάν.

Μετά από εννέα μήνες διπλωματικής κρίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να αποκαταστήσουν το διάλογο και τις σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε, εισέρχονται σε μια πολύ διαφορετική περίοδο.

«Η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έφτασαν στο ναδίρ τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, προερχόμενο από τη Συρία. Στον συριακό εμφύλιο η Ρωσία υποστηρίζει το κοσμικό, αλλά αντιδυτικό και φιλοϊρανικό καθεστώς Άσαντ, ενώ η Τουρκία στηρίζει από το 2011 την κοσμική και μετριοπαθή ισλαμική αντιπολίτευση.


(Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Έτσι, και στη σημερινή συνάντηση φρόντισε να επαναλάβει πως η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο».

Πούτιν: Ελπίζω ότι η Τουρκία θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι «έδωσε μεγάλη χαρά στο λαό μας». Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια «θετική φάση», και πρόσθεσε πως «η αλληλεγγύη ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια».