9 Αύγουστος 2016, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 20:26

Εγκαινιάστηκε ο νέος καθεδρικός ναός στο Αργυρόκαστρο

  • Εγκαινιάστηκε ο νέος καθεδρικός ναός στο Αργυρόκαστρο
    (Φωτ.: tachydromos.org)

Ένα ακόμα κόσμημα της Ορθοδοξίας απέκτησε η Αλβανία, και συγκεκριμένα το Αργυρόκαστρο. Ο καθεδρικός ναός της Αναστάσεως του Χριστού, η «περιπέτεια» του οποίου ξεκίνησε το 2004 με πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Αλβανίας, εγκαινιάστηκε την Κυριακή με κάθε μεγαλοπρέπεια από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

Παρά το γεγονός ότι το Αργυρόκαστρο έχει δύο ακόμα ορθόδοξους ναούς, η ανέγερση και ενός τρίτου, σε πιο κεντρικό σημείο, κρίθηκε απαραίτητη.

Η βασική φάση οικοδόμησης ολοκληρώθηκε το 2011, ενώ παράλληλα με το ναό χτίστηκε και ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα το οποίο υποδέχθηκε τους πρώτους μαθητές το 2012.

Η ακολουθία των Εγκαινίων, αλλά και η Θεία Λειτουργία που ακολούθησε, τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, συμπαραστατούμενου του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου και του Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ. Από νωρίς το πρωί ο νέος καθεδρικός ναός του Αργυροκάστρου είχε γεμίσει με πιστούς από την πόλη, αλλά και τη γύρω περιοχή, μαζί με τους κληρικούς των ενοριών τους.

Το παρών έδωσαν και οι δήμαρχοι Αργυροκάστρου, Λιμποχόβου, Δερόπολης, Χιμάρας, Φοινικίου, βουλευτές, διπλωματικοί αντιπρόσωποι, καθώς και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου.


(Φωτ.: tachydromos.org)

«Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία μας παράλληλα με την όλη διαδικασία της ανασύστασης και ανασυγκρότησής της ανέλαβε πρωτοβουλίες μοναδικές από τη φύση τους, τολμηρές, ώστε να συμβάλλει για την κοινωνία και τη χώρα όλη γενικά», τόνισε στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.