9 Αύγουστος 2016, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 18:41

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους

  • Παρατείνεται το πρόγραμμα ολιγοήμερης βίζας για τουρίστες από την Τουρκία
    (Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ/ Sedat Suna)

Με κάθε τρόπο, ο ένας μετά τον άλλον κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λένε ξεκάθαρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες παρά μόνο εάν η Άγκυρα εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση. Μετά την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα που παρέπεμψε χθες στη σχετική δήλωση του προέδρου της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επεσήμανε στην γερμανική εφημερίδα Bild πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αν και ο Γερμανός υπουργός έσπευσε να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ότι «η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν θα εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι».

Αναφερόμενος πάντως στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει μεν ότι η γερμανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από την αρχή με σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις δασκάλων, δικαστών και δημοσιογράφων και εξακολουθεί να το κάνει, αλλά επισήμανε ότι, παρόλη τη δικαιολογημένη κριτική για τα μέτρα που λαμβάνονται, «πρέπει να αναγνωρίσουμε - και αυτό υποβαθμίζεται στη γερμανική συζήτηση - ότι εκείνοι που επιχείρησαν το πραξικόπημα επιτέθηκαν με μεγάλη αγριότητα εναντίον πολιτών και εναντίον του Κοινοβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει υποθέσεις που θέλουν τη Ρωσία να προσφέρει στην Τουρκία την εναλλακτική μιας στρατιωτικής συμμαχίας εκτός ΝΑΤΟ, ο Σταϊνμάιερ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική συμμαχία ασφάλειας για την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και πρέπει να παραμείνει έτσι», τονίζει.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα απειλεί ότι θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών προς την ΕΕ, αν δεν ανακοινωθεί σαφής ημερομηνία για την κατάργηση της βίζας που απαιτείται για τα ταξίδια των τούρκων πολιτών στην Ευρώπη. Εξάλλου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, το αίτημα προς την Τουρκία να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, μια βασική προϋπόθεση της ΕΕ για να οριστικοποιήσει την κατάργηση της βίζας, σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.