9 Αύγουστος 2016, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 17:37

Πόντος: Από την κτίση στην έξοδο, στην Καλαμαριά (φωτο, βίντεο)

  • Πόντος: Από την κτίση στην έξοδο, στην Καλαμαριά (φωτο, βίντεο)
  • Πόντος: Από την κτίση στην έξοδο, στην Καλαμαριά (φωτο, βίντεο)
  • Πόντος: Από την κτίση στην έξοδο, στην Καλαμαριά (φωτο, βίντεο)
  • Πόντος: Από την κτίση στην έξοδο, στην Καλαμαριά (φωτο, βίντεο)

Μέσα από το τραγούδι, το χορό, τις απαγγελίες και τα συγκινητικά ηχητικά ντοκουμέντα ταξίδεψαν οι θεατές στην πολύχρονη ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων. Μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Καλαμαριάς το διήμερο Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου).

Οι διήμερες εκδηλώσεις εντάσσονταν στο πλαίσιο για τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6/8) στην Καλαμαριά.

Προπαραμονή της εορτής (Πέμπτη 4 Αυγούστου), μετά τη δοξολογία και την περιφορά της εικόνας, την αυλαία του πολιτισμού άνοιξε το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Πόντος: Από την κτίση στην έξοδο». Ένα δρώμενο, σε κείμενα, αφήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια της Θωμαΐδος Κιζιρίδου, που ξετύλιξε την ιστορία από την πρώτη εγκατάσταση των Ελλήνων στον Πόντο, τους αιώνες που ακολούθησαν, και μέχρι τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.


Στιγμιότυπο από το δρώμενο (φωτ.: Χαρίλαος Λιβάρδας)

Συγκινητικές και συνάμα καθηλωτικές σκηνές παρουσίασαν τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς. Άλλοτε η λύρα του Αλέξη Στεφανίδη να μελαγχολεί και άλλοτε να  δυναμιτίζει το κλίμα. Ακολούθησαν ποντιακοί παραδοσιακοί χοροί από την Αδελφότητα, την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, τον Ποντιακό Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Μίθριοι».

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Ζαχαρία Μουσικίδη, ο οποίος πρωτοστάτησε το 1964 στην ανασύσταση της Αδελφότητας στην Καλαμαριά και επί πολλά έτη διατέλεσε γενικός γραμματέας της.

Οι Αχιλλέας Βασιλειάδης (τραγούδι), Γιώτης Γαβριηλίδης (τραγούδι), Γιώργος Στεφανίδης (λύρα, τραγούδι), Γιώργος Ιακωβίδης (κλαρίνο) και Γιάννης Πολυχρονίδης (νταούλι) συνέχισαν την επόμενη μέρα, παραμονή της εορτής, με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι.

  • Φωτογραφίες: Χαρίλαος Λιβάρδας.
Gallery