9 Αύγουστος 2016, 23:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 22:57

Έρευνα: Το διάβασμα μυστικό μακροζωίας

  • Έρευνα: Το διάβασμα μυστικό μακροζωίας
    (Φωτ.: Flickr / Sebastien Wiertz)

Μπορεί ένα μήλο την ημέρα να κάνει το γιατρό πέρα, κατά το γνωστό γνωμικό, αλλά μισή ώρα διάβασμα την ημέρα απομακρύνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας –κάτι το οποίο ήδη γνωρίζαμε–, αλλά, κυρίως, συνδέεται με τη μακροζωία.

Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι διαβάζουν ένα βιβλίο έστω και για 30 λεπτά την ημέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 20%. Ωστόσο, το όφελος από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών είναι πολύ μικρότερο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής Social Science and Medicine, έγινε σε δείγμα 3.635 ανθρώπων, σε βάθος 12 ετών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα είχαν (κατά μέσο όρο) 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, από οποιαδήποτε αιτία, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες την εβδομάδα η πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν 23% μικρότερη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, στην ψυχική διάθεση, στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Για πρώτη φορά, όμως, συνδέεται και με τη μακροζωία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα βιβλία προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα, περισσότερο από τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτού του είδους η ανάγνωση ωφελεί περισσότερο το νου και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, το λεξιλόγιο, η λογική, η συγκέντρωση και η κριτική σκέψη ευνοούνται από τα βιβλία, ιδιότητες που επίσης συμβάλλουν στο πλεονέκτημα επιβίωσης που χαρίζει η ανάγνωσή τους.

«Η ανάγνωση βιβλίων ακόμη και για μισή ώρα καθημερινά προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου. Και αυτό το πλεονέκτημα για τους αναγνώστες των βιβλίων ισχύει άσχετα με το εισόδημά τους, τη μόρφωσή τους, την εξυπνάδα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή κατάστασή τους ή άλλες παραμέτρους», σημειώνει η Μπέκα Λέβι.