9 Αύγουστος 2016, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 08:38

Αναζητείται νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία

  • Ρωσίδα έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» με αδήλωτα 2,2 εκατ. ευρώ!

Η προβληματική πορεία των εσόδων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, υποχρεώνει το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει εκ νέου τη δημιουργία μιας νέας ρύθμισης οφειλών, στο μοντέλο των 100 δόσεων, που εφαρμόστηκε πέρυσι. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν οι θεσμοί δεχτούν κάτι τέτοιο ή επιμείνουν στην ανελαστική απόφασή τους που δημιουργεί μαύρες τρύπες στα ταμεία. 

Τα  έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν πάντως  κατά 8% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όμως το υπουργείο Εργασίας δεν εφησυχάζει. Άλλωστε, η σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls, όταν οι καταβολές ασφαλιστικών εισφορών βρέθηκαν στο ναδίρ, ελέω οικονομικής και κυρίως πολιτικής αβεβαιότητας, δεν μπορεί να είναι το μέτρο σύγκρισης. 

Προβληματική όμως είναι η πορεία των εσόδων κυρίως στον ΟΑΕΕ.

Τα στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο δείχνουν ότι εισπράχθηκαν φέτος 460.000.000 ευρώ, ποσό μικρότερο από τα 485.000.000 ευρώ που είχαν εισπραχθεί πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θέλει καταρχήν τη δημιουργία κινήτρων ώστε να επανενταχθούν στη ρύθμιση οι σχεδόν 100.000 οφειλέτες που την απώλεσαν, μέσα σε λιγότερο από ένα έτος. Επίσης, είναι πιθανό να επιδιωχθεί η είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία, ενσωματωμένη με τα χρέη προς την εφορία και στο εξής η ρύθμιση να είναι ενιαία.