9 Αύγουστος 2016, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2016, 14:53

Τα υφαντά της Χηλής του Ευξείνου Πόντου

  • Τα υφαντά της Χηλής του Ευξείνου Πόντου

Ένα λεπτό βαμβακερό σαν γάζα ύφασμα, που μοιάζει μεταξένιο, σχεδόν αραχνοΰφαντο, είναι το χαρακτηριστικό ύφασμα της Χηλής, το περίφημο şile bezi, για το οποίο οι ντόπιες υφάντρες είναι περήφανες. Σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστό το πανί αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Δήμος Χηλής (Şile) διοργανώνει από σήμερα και ως τις 14 Αυγούστου φεστιβάλ οικοτεχνίας με συμμετοχή χειροτεχνών από δέκα χώρες. Οι καλλιτέχνες θα φέρουν μαζί τους την ικανότητά τους να μεταμορφώνουν και να διακοσμούν αντικείμενα είτε διά της καλλιγραφίας είτε δημιουργώντας μωσαϊκά αριστουργήματα, αλλά και πολλά άλλα.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα εκτίθενται παλιά μικρά αριστουργήματα, υφαντά κειμήλια από μαντήλια μέχρι ολόκληρες φορεσιές, που έχουν φτιαχτεί με το ύφασμα της Χηλής.

Οι καλλιτέχνες είναι από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Καζακστάν, τη Βουλγαρία, το Κιργιστάν, την Ουγγαρία, το Ουζμπεκιστάν, το Ταταρστάν και τη Γεωργία.

  • Η Χηλή βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο, περίπου 72 χλμ. ΒΑ της Κωνσταντινούπολης. Η προκάτοχός της, η αρχαία Χηλή που κατά μία εκδοχή ονομαζόταν Κάλπη, βρισκόταν κοντά στις εκβολές του Σαγγάριου.