8 Αύγουστος 2016, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2016, 11:00

Οι γυναίκες αποδέχονται πια περισσότερο το βάρος τους

  • Οι γυναίκες αποδέχονται πια περισσότερο το βάρος τους
    (Φωτ.: zingfy.com)

Αν και η μόδα με τις σέλφι έχει πάρει διαστάσεις... επιδημίας και η γενικότερη μανία για το ωραίο σώμα χαρακτηρίζει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, οι σημερινές γυναίκες φαίνεται να αποδέχονται περισσότερο το σώμα και το βάρος τους συγκριτικά με το παρελθόν.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους όταν συγκρίνονται με την αντίστοιχη στάση των ανδρών σε αυτό το θέμα.

Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Μπράϊαν Καράτζια του Κολεγίου Γούστερ στο Οχάιο, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, τα αποτελέσματα προκύπτουν από την αξιολόγηση των ευρημάτων τουλάχιστον 250 ερευνών που έχουν εκπονηθεί το διάστημα 1981-2012 και στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 άτομα και των δύο φύλων.


Με τους μύες τους έχουν θέμα οι άνδρες και όχι τόσο με το βάρος τους (φωτ.: zighy.com)

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι ενώ οι γυναίκες συστηματικά νιώθουν μικρότερη ικανοποίηση από τους άνδρες για την εικόνα του σώματός τους και το βάρος τους, αυτή η έλλειψη ικανοποίησης μειώνεται σταδιακά, ενώ η αντίστοιχη έλλειψη ικανοποίησης των ανδρών παραμένει σταθερή στο πέρασμα του χρόνου.

Το κύριο πρόβλημα των γυναικών με το σώμα τους είναι το πάχος, ενώ των ανδρών είναι οι (ανεπαρκείς) μύες τους.

Η έλλειψη ικανοποίησης με το σώμα μπορεί να οδηγήσει άνδρες και κυρίως γυναίκες σε διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία ή υπερφαγία) και σε κατάθλιψη.

Ο Καράτζια δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα ευρήματα δείχνουν μια θετική αλλαγή στη νοοτροπία των γυναικών και μια μείωση στην κοινωνική πίεση που τους ασκείται άμεσα και έμμεσα σε σχέση με το σώμα τους. Ωστόσο, άλλοι ψυχολόγοι εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι στην εποχή του Facebook, οι γυναίκες εκτίθενται συνεχώς σε εικόνες άλλων γυναικών, πράγμα που όχι σπάνια οδηγεί σε μειωτικές συγκρίσεις για το σώμα τους.