7 Αύγουστος 2016, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2016, 14:12

Ηγέτης των Γερμανών Φιλελευθέρων: Οι εκκαθαρίσεις του Ερντογάν θυμίζουν τις κινήσεις του Χίτλερ

  • Ηγέτης των Γερμανών Φιλελευθέρων: Οι εκκαθαρίσεις του Ερντογάν θυμίζουν τις κινήσεις του Χίτλερ
    (Φωτ.: Christian Lindner / facebook)

O ηγέτης των Γερμανών Φιλελευθέρων παρομοίασε τις «εκκαθαρίσεις» του Ταγίπ Ερντογάν στους κρατικούς θεσμούς με τις ενέργειες του ναζιστικού κόμματος το ΄30. Ο Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πως βλέπει παραλληλισμούς ανάμεσα στη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου και τα όσα ακολούθησαν στη φωτιά στο Ράιχσταγκ το 1933, την οποία οι ναζιστές παρουσίασαν ως κομμουνιστική συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση και χρησιμοποιήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ για να δικαιολογήσει μία μαζική περιστολή των ατομικών ελευθεριών.

«Βιώνουμε ένα πραξικόπημα από τα ψηλά, όπως το 1933 μετά από τη φωτιά στο Ράιχσταγκ. Χτίζει ένα αυταρχικό καθεστώς, προσαρμοσμένο αποκλειστικά στον ίδιο», είπε ο Λίντνερ μιλώντας στην Bild. «Επειδή πλέον οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα δεν παίζουν ρόλο, δεν μπορεί να είναι εταίρος της Ευρώπης. Μου προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν έχουν τερματιστεί εδώ και καιρό», πρόσθεσε ο 37χρονος πολιτικός.

Τον ίδιο παραλληλισμό κάνει και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. «Δίνεται η εντύπωση ότι αυτό το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο» από την εξουσία, δηλώνει στην εφημερίδα Die Presse.

«Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν εμφανισθεί κατά δραματικό τρόπο στην ιστορία, για παράδειγμα με την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ», τονίζει χαρακτηριστικά. Χωρίς να κατηγορήσει απευθείας την τουρκική εξουσία για την επανάληψη αυτού του σεναρίου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε την απόπειρα του πραξικοπήματος στη χώρα του για να εγκαθιδρύσει μία «προεδρική δικτατορία» με τη βοήθεια «προετοιμασμένων καταλόγων» με ονόματα αντιφρονούντων.