7 Αύγουστος 2016, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2016, 12:31

Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια του Χαλεπίου

  • Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια του Χαλεπίου
    Βομβαριδισμένα κτήρια στο Χαλέπι (φωτ. αρχείου: EPA / Sana)

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα στα νότια προάστια του Χαλεπίου, μία ημέρα αφότου μια συμμαχία ισλαμιστών και τζιχαντιστών ανταρτών υποστήριξε ότι έσπασε την πολιορκία που είχαν επιβάλει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Οι ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει το προάστιο Ραμούσα στα νότια, σχηματίζοντας έτσι μια «γέφυρα» με τα ανατολικά προάστια του Χαλεπίου που ελέγχονται από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Ωστόσο ο δρόμος παραμένει επικίνδυνος για τους αμάχους, υπογράμμισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για «μάχες και σποραδικές αεροπορικές επιδρομές, μικρότερης έντασης» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Ούτε ένας πολίτης δεν έφυγε από τα ανατολικά προάστια διότι ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος και καθόλου ασφαλής», εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Σάββατο, οι αντάρτες κατέλαβαν αρχικά πολλά κτήρια στο νοτιοδυτικό άκρο του Χαλεπίου. Κατόπιν προωθήθηκαν και κατέλαβαν το προάστιο Ραμούσα απ' όπου μπορούν πλέον να έχουν επικοινωνία με τα ανατολικά προάστια που πολιορκούνταν από το καθεστώς από τις 17 Ιουλίου.

Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης πάντως διαψεύδουν ότι η πολιορκία έσπασε, μεταδίδοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις υφίστανται τεράστιες απώλειες και δεν κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό των συνοικιών του Χαλεπίου» μετέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το επίσημο πρακτορείο Sana, επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή. «Ο συριακός στρατός, σε συντονισμό με τις συμμαχικές δυνάμεις, συνεχίζει τη μάχη του στα νότια», πρόσθεσε. Το πρακτορείο έκανε λόγο για 10 άμαχους που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς των ανταρτών σε δύο συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 130 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 31 Ιουλίου, όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στην περιοχή. Στις μάχες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 700 ένοπλοι και από τις δύο πλευρές, οι περισσότεροι όμως ήταν αντικαθεστωτικοί μαχητές λόγω της «αεροπορικής υπεροπλίας» του καθεστώτος.