5 Αύγουστος 2016, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2016, 12:34

Η επέτειος της γενοκτονίας των Γεζίντι και ο ρόλος του Ερντογάν

  • Η επέτειος της γενοκτονίας των Γεζίντι και ο ρόλος του Ερντογάν
    Τελετή για τη δεύτερη επέτειο από τη σφαγή του Σενγκάλ

Η περιοχή Σενκάλ, που βρίσκεται στην περιφέρεια της Νινευή (Μοσούλη) είναι οι «Άγιοι Τόποι» των Γεζίντι, των Κούρδων που διατηρούν την πατρώα θρησκεία, τη θρησκεία που είχαν πριν τους επιβληθεί με το ξίφος και τη μάχαιρα το Ισλάμ. Οι Κούρδοι, και κυρίως το PKK, έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο κουρδικός λαός να απομακρυνθεί από το Ισλάμ και να επιστρέψει στην πατρώα θρησκεία, αφού σχεδόν όλοι ξέρουν (και οι περισσότεροι ομολογούν) ότι το Ισλάμ είναι η κύρια αιτία που το κουρδικό έθνος υπέστη πολυδιάσπαση και δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ποτέ δικό του ανεξάρτητο κράτος.

Το κράτος το οποίο χρησιμοποιεί το Ισλάμ ως εργαλείο ελέγχου, αφομοίωσης και υποδούλωσης των Κούρδων περισσότερο από τα άλλα τρία (Ιράν, Ιράκ, Συρία), είναι η Τουρκία.

Η Άγκυρα, ο στρατός και ο Ερντογάν, γνωρίζουν ότι χωρίς το Ισλάμ θα χαθεί μια για πάντα το Κουρδιστάν. Γι' αυτό θεωρούν τεράστια απειλή το ενδεχόμενο οι Κούρδοι της Τουρκίας να επιστρέψουν στην πατρώα τους θρησκεία και να γίνουν Γεζίντι. Αυτός είναι και ο λόγος που ανέθεσαν στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αμέσως μετά την κατάληψη της Μοσούλης (2014), να επιτεθούν στην περιοχή Σενκάλ, κάτι που έγινε στις 3 Αυγούστου, και να καταστρέψουν τα μνημεία και τους «Αγίους Τόπους» των Γεζίντι· για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης αυτής της θρησκείας ανάμεσα στους Κούρδους.

Στο πλαίσιο της επίθεσης, η συμφωνία Ερντογάν - Ισλαμικού Κράτους ήταν να εξανδραποδιστεί το σύνολο των Γεζίντι από την περιοχή, πράγμα που το είδαμε να γίνεται πράξη, με χιλιάδες νεκρούς και πολλές χιλιάδες παιδιά, κορίτσια και γυναίκες να αρπάζονται και να γίνονται δούλοι του σεξ, ανάμεσα κυρίως στους αξιωματούχους του Ισλαμικού Κράτους.

Η κατάσταση θα είχε οδηγηθεί σε ολοκληρωτική γενοκτονία αν δεν επενέβαιναν οι αντάρτες του PKK, οι οποίοι συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με τις ΗΠΑ, για να προλάβουν την ανθρωπιστική κρίση και να σώσουν από το θάνατο δεκάδες χιλιάδες Γεζίντι που είχαν καταφύγει στο όρος Σενκάλ. Έκτοτε οι αντάρτες του PKK είναι στην περιοχή, η οποία πλέον έχει απελευθερωθεί και με τη βοήθεια των πεσμεργκά της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν.

Όμως η συμβολή του PKK δεν σταματά εκεί. Βοηθά τους Γεζίντι να αυτοοργανωθούν πολιτικά και στρατιωτικά, για να είναι σε θέση μόνοι τους να προστατέψουν τον εαυτό τους. Ήδη, έχουν οργανωθεί οι δομές ενός Καντονιού των Γεζίντι αλλά και ο στρατός τους, εξέλιξη που «βγάζει από τα ρούχα τους» τους Τούρκους και τον Ερντογάν, ενώ προκαλεί δυσφορία και στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν.