5 Αύγουστος 2016, 11:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Αύγουστος 2016, 11:21

Η ΠΟΕ θα πάει στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ με διάθεση σύγκλισης

  • Η ΠΟΕ θα πάει στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ με διάθεση σύγκλισης
    Ο Χρήστος Τοπαλίδης σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία, στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτ. Μπαρμπαρούσης)

«Αν δεν θέλουν να μπουν στην ουσία του προβλήματος και να συζητήσουν, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι άλλο. Εμείς ακόμα και τώρα αναμένουμε. Είμαστε διαλλακτικοί να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να συγκλίνουμε. Δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ προσπάθεια σύγκλισης από την πλευρά τους». Η δήλωση αυτή αποτελεί το συμπίλημα των όσων ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Χρήστος Τοπαλίδης, σχετικά με την επιλογή της ομοσπονδίας της Αυστραλίας (και ενδεχομένως και των ομοσπονδιών Αμερικής και Ευρώπης) να απόσχει από το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).

Το έκτακτο Συνέδριο είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 6 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χρήστος Τοπαλίδης τόνισε ότι η ΠΟΕ θα συμμετάσχει στο συνέδριο, καλώντας μάλιστα με επιστολή και τα σωματεία-μέλη της να προσέλθουν και ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική , ώστε να μπορέσουν όλες οι ποντιακές ομοσπονδίες από κοινού, αν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα στον ποντιακό χώρο, να το επιλύσουν, διότι η όξυνση δεν βοηθάει. «Ως ΠΟΕ ήμασταν προετοιμασμένοι να γεφυρώσουμε το οποιοδήποτε χάσμα τυχόν υπάρχει και να προχωρήσουμε σε κάτι καινούργιο. Θέμα τροποποίησης του καταστατικού της ΔΙΣΥΠΕ δεν θέσαμε εμείς· ήταν απόφαση της διοίκησης του οργάνου.

»Όμως, οι διοικήσεις των ποντιακών ομοσπονδιών του απόδημου ποντιακού ελληνισμού επέλεξαν να ακολουθήσουν άλλες ατραπούς.

»Προτίμησαν να εκδώσουν ανακοινώσεις και να στείλουν επιστολές, στις οποίες υπήρχε μία ανακολουθία. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Εμείς θα είμαστε στο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ. Άλλωστε, δεν εκπροσωπούμε τον εαυτό μας αλλά την ομοσπονδία μας. Το ορθό θα ήταν και οι διοικήσεις των υπολοίπων ομοσπονδιών να απευθυνθούν στη βάση, στη συνέλευση του παγκόσμιου συνεδρίου. Άλλωστε, κάθε ομοσπονδία έχει πίσω της και μία γενική συνέλευση. Σε αυτές τα σωματεία έχουν άμεση αντιπροσώπευση και αυτό είναι ό,τι πιο δημοκρατικό θα μπορούσε να υπάρξει», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

«Τους συναδέλφους προέδρους των άλλων ομοσπονδιών καλώ να αφήσουν τους τακτικισμούς, διότι μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι δεν θέλουν να συμφωνήσουμε. Η ΠΟΕ, η μεγαλύτερη ομοσπονδία, είναι έτοιμη να συμφωνήσει ακόμα και σε μία απομείωση της δύναμής της, αν βέβαια αποφασίσει κάτι τέτοιο η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στη ΔΙΣΥΠΕ, σε περίπτωση που καμία άλλη ομοσπονδία-μέλος της δεν συμμετάσχει στο έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο του Σαββάτου, ο Χρήστος Τοπαλίδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει απλώς μόνο μία άρνηση συμμετοχής στο συγκεκριμένο συνέδριο».

«Κανονικά θα γίνει το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί», ανέφερε από την πλευρά του στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Παρχαρίδης. Αναφορικά με τη μη συμμετοχή σε αυτό των ομοσπονδιών του απόδημου ποντιακού ελληνισμού σημείωσε με νόημα: «Αυτό ας το σκεφθούν εκείνοι».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης