4 Αύγουστος 2016, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2016, 18:55

Την ευρωπαϊκή συμμαχία του Νότου ενεργοποιεί ο Τσίπρας

  • Την ευρωπαϊκή συμμαχία του Νότου ενεργοποιεί ο Τσίπρας
    Σε πρώτο πλάνο Φρνασουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας (Φωτ.: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού)

Προσκλήσεις στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας αναμένεται να απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την ενεργοποίηση του μετώπου του Νότου, μπροστά στις νέες προκλήσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο προσφυγικό μέτωπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να συγκαλέσει στην Αθήνα άτυπη Σύνοδο, πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Οι «7» του Νότου αναμένεται να ανοίξουν τη συζήτηση περί ευελιξίας, και να ζητήσουν από την Ευρώπη να ρίξει όλο της το βάρος στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι άλλωστε οι εκπρόσωποι των χωρών που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση από το πείραμα της σκληρής λιτότητας, παράλληλα μαστίζονται από κρίση δημόσιου χρέους, ενώ σηκώνουν συνολικά το ευρωπαϊκό βάρος σε Προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία των χωρών του Νότου και φλερτάρει με την ιδέα συγκρότησής τους σε πόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεκδικήσει τη δημιουργία «χώρου» για την άσκηση πολιτικών στον αντίποδα της λιτότητας. Ως πόλος, άλλωστε, λειτούργησαν και οι χώρες του Βίσεγκραντ, ακολουθώντας σκληρή γραμμή στο Προσφυγικό.

Οι σχετικές συζητήσεις έγιναν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής με τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα συνεχιστούν και κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η συνάντηση της Αθήνας αναμένεται να λάβει χώρα λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα, με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης, στον απόηχο και του Brexit.