4 Αύγουστος 2016, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2016, 19:06

«Ναι» στο τζαμί είπε η πλειοψηφία των βουλευτών

  • «Ναι» στο τζαμί είπε η πλειοψηφία των βουλευτών
    Υπέρ ψήφισαν 210 βουλευτές και 20 καταψήφισαν (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)ΖΑΡΤΖΗ)

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.

Σε σύνολο 230 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές και 24 κατά.

Κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ' άρθρον ψηφίστηκε και το σύνολο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Υπέρ ψήφισαν 210 βουλευτές και 20 κατά.

Δεν θα υπάρχει μιναρές
Στην τροπολογία για το τέμενος και τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής (με μια σειρά επεισοδίων) την οποία κατηγόρησε για «μαύρο σόου» αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια.


Στιγμιότυπο από την προσευχή σε ένα από τα άτυπα τζαμιά της Ελλάδας, στο Περιστέρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Όπως είπε, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι για τον προϋπολογισμό προκύπτει «δαπάνη ύψους 946.000 ευρώ από την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, κατά τα οριζόμενα. Η δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)».

Το κτήριο που θα χτιστεί θα καλύπτει περίπου 850 τ.μ., δηλαδή «δεν υπερβαίνει τις διαστάσεις ενός μεσαίου τυπικού ενοριακού ναού της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 350-400 πιστούς» ενώ δεν θα υπάρχει μιναρές.

Στο μεταξύ, ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης από την υπερψήφιση της διάταξης. Μάλιστα έκανε λόγο για «αποφασιστικό βήμα στο πεδίο των δικαιωμάτων και συγκεκριμένα στο αυτονόητο δικαίωμα άσκησης της θρησκευτικής λατρείας σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας των πιστών, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και τις διεθνείς συνθήκες».