8 Αύγουστος 2016, 09:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2016, 19:17

Στην αρχαία Ελεύθερνα σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού

  • Στην αρχαία Ελεύθερνα σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού
    Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελεύθερνας στην Κρήτη
  • Στην αρχαία Ελεύθερνα σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού
  • Στην αρχαία Ελεύθερνα σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού
    Από τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο

Το Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, οι ανασκαφικές έρευνες του πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται επί 30 χρόνια τόσο στην πόλη και την ακρόπολη, όσο και στις νεκροπόλεις και κυρίως στην Ορθή Πέτρα. Περιγράφουν την ιστορία κατοίκισης των περίπου 4.500 χρόνων της πόλης με πλούσια αποτελέσματα κυρίως της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου. Ευρήματα που φωτίζουν μια ιστορία η οποία έσβησε μετά τις επιδρομές των Αράβων και έναν ισχυρό σεισμό το 796.


Η Μονή Αρκαδίου

Πριν από την Ελεύθερνα, ο υπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αρκαδίου και την έκθεση κειμηλίων της Μονής, στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία του μοναστηριού μέσα από τα διασωθέντα, από το Ολοκαύτωμα, κειμήλιά του. Χρυσοκέντητα άμφια από το εξαιρετικής τέχνης αρκαδιώτικο εργαστήρι, αντικείμενα μικροτεχνίας, λατρευτικές εικόνες αλλά και γιαταγάνια, σπάθες και πιστόλες που μας μεταφέρουν νοερά στην ιστορική πολιορκία της Μονής από τους Οθωμανούς, τον Νοέμβριο του 1866.