4 Αύγουστος 2016, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2016, 23:16

Η Αρχαία Ολυμπία «ταξίδεψε» στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

  • Η Αρχαία Ολυμπία «ταξίδεψε» στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στη σύγχρονη εποχή έχει συνδέσει το όνομά της με την ολυμπιακή φλόγα, που την Παρασκευή θα ανάψει στο Μαρακανά, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Η Αρχαία Ολυμπία, όμως, το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, βρίσκεται και με… άλλο τρόπο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, και συγκεκριμένα μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό.

Σε γυάλινη προθήκη, σε κεντρικό σημείο του Χωριού, τοποθετήθηκαν δύο λίθοι που εστάλησαν από την Αρχαία Ολυμπία, με τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι λίθοι αποτελούν τμήμα ενός μνημείου που είναι αφιερωμένο στους αυλητές που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο, και μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την προσφορά της Ελλάδας στο Ολυμπιακό κίνημα. Στη μνήμη των αδικοχαμένων αθλητών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, εκπρόσωποι Ολυμπιακών αποστολών και μέλη της ΔΟΕ.