4 Αύγουστος 2016, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2016, 18:40

Διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη στην τιμή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

  • Θεσσαλονίκη: Δέκα ώρες χωρίς νερό την Τρίτη
    (Φωτ.: Flickr / Aggelos Oikonomou)

Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην κτηματομεσιτική αγορά της Θεσσαλονίκης κατάφεραν να κρατήσουν τις αγοραπωλησίες στα επίπεδα του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, παρά τα capital controls. Οι περισσότεροι αγοραστές είδαν… ευκαιρίες και απέκτησαν σπίτι, σε αντίθεση με τα επαγγελματικά ακίνητα οι πωλήσεις των οποίων καταγράφουν μείωση της τάξης του 50%.

Οι ενοικιαστές προτιμούν πλέον μικρά και παλιά ακίνητα, ηλικίας ακόμα και άνω των 50 ετών.

Δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που βασίζεται στα στοιχεία του κτηματομεσιτικού δικτύου Oikies Real Estate, κάνει λόγο για ακίνητα που πωλούνται όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. «Ενδεικτικά αναφέρεται καταγεγραμμένη πώληση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη στην τιμή των 6.000 ευρώ», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των κτηματομεσιτών.

Στον αντίποδα της χαμηλότερης τιμής πώλησης (300 ευρώ/τ.μ.), η υψηλότερη διαμορφώθηκε στο επτάμηνο στα 1.818 ευρώ/τ.μ. Οι αγοραστές προτίμησαν τα μικρά και μεσαία ακίνητα, ενώ σημαντική ζήτηση (το 29% της συνολικής) εκδηλώθηκε και για τις πολύ μεγάλες κατοικίες, άνω των 150 τετραγωνικών.

Εξάλλου, στις ενοικιάσεις κατοικιών καταγράφηκε μικρή πτώση της τάξης του 5%.

Η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 2,5 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στα 5 ευρώ/τ.μ. Στις ενοικιάσεις προτιμήθηκαν τα παλαιότερα ακίνητα, ακόμα και άνω των 50 ετών, με το 56% των προτιμήσεων να συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα των δεκαετιών 1960-1980. Τα παλαιότερα ακίνητα, της ίδιας περιόδου, προτιμήθηκαν και στις περιπτώσεις αγοράς κατοικιών και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στις ενοικιάσεις, αφού τα επέλεξαν 61% των αγοραστών.

Σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα, προτιμούνται προς ενοικίαση, όπως άλλωστε και προς αγορά, τα μικρά διαμερίσματα, 61 μέχρι 70 και 71 μέχρι 80 τετραγωνικών (14% και 16% της ζήτησης για ενοικίαση αντίστοιχα).