8 Αύγουστος 2016, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2016, 10:30

Τραπεζούντα: Η άλλη Αυτοκρατορία του Βυζαντίου (φωτο, βίντεο)

  • Τραπεζούντα: Η άλλη Αυτοκρατορία του Βυζαντίου (φωτο, βίντεο)

Μια έκθεση ιστορικής σημασίας που φωτίζει το κόσμημα του Εύξεινου Πόντου, τη μοναδική πόλη της Τραπεζούντας που κάποτε ήταν έδρα αυτοκρατορίας, φιλοξενείται ως τα τέλη Σεπτεμβρίου στο κτήριο του Ιδρύματος Koç στην Κωνσταντινούπολη.

Εκτίθενται άγνωστες φωτογραφίες της Τραπεζούντας και βιβλία περί αυτήν, αλλά και μια τρισδιάστατη μακέτα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε κλίμακα 1:72.

Φωτογραφίες και τεκμήρια ζωής της Τραπεζούντας 115 χρόνων αποκαλύπτουν την αρχοντιά τόπων και ανθρώπων, αλλά και σπουδαία μνημεία της πόλης όπως ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τον μοναδικό διάκοσμο και τις σπουδαίες αγιογραφίες. Αυτές που καλύφθηκαν από γύψο από τους Τούρκους, για να μη θυμίζει το χριστιανικό παρελθόν της και να μετατραπεί σε τζαμί... Αρκετές από αυτές είναι σήμερα ορατές χάρη στην εργασία ξένων αναστηλωτών· οι υπόλοιπες έχουν σκεπαστεί από επιχρίσματα και πανιά τα οποία καλύπτουν το θόλο που σκιάζει τις προσευχές των πιστών μουσουλμάνων στο τέμενος, όπως είχε διαπιστώσει και το pontos-news.gr σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ναό...

Στην έκθεση του Koç παρουσιάζονται φωτογραφίες των Ντέιβιντ και Τζουν Γουίνφιλντ, οι οποίοι έκαναν μεταξύ 1959 και 1963 αναστήλωση του ναού, υπό την εποπτεία του Ντέιβιντ Τάλμποτ Ράις. Ο επισκέπτης βλέπει τι βρήκαν πριν από τις εργασίες καθαρισμού και πώς το ανέδειξαν τελικά. Και ο Ράις είχε πολύ νωρίτερα φωτογραφίσει (το 1929) προσφέροντας στον επισκέπτη συμπληρωματική εικόνα στην ιστορία.


Σύγχρονη τρισδιάστατη μακέτα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος

Για τους Έλληνες, και τους Πόντιους ειδικότερα, μεγαλύτερη αξία έχει προφανώς η συνεισφορά με φωτογραφίες των λόγιων ταξιδευτών Γκαμπριέλ Μιγέ και Φιοντόρ Ουσπένσκι. Ο Γάλλος φωτογράφισε το 1893 και ο Ρώσος το 1917. Ήταν ακόμα η Τραπεζούντα, τόπος Ελλήνων.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο δρ Άντονι Ίστμοντ, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Κουρτό του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το Ινστιτούτο ένωσε δυνάμεις με το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικών Πολιτισμών (ANAMED) του Πανεπιστημίου Koç και υλοποίησε την έκθεση.

  • Διεύθυνση έκθεσης: İstiklal Caddesi No: 181 Merkez Han 34433 Beyoğlu P.O.B. 260 İstanbul, Turkey