4 Αύγουστος 2016, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2016, 16:09

Θόδωρος Καρυπίδης: Έφυγε οικονομικός μετανάστης, επέστρεψε ευεργέτης στην Κοζάνη

  • Θόδωρος Καρυπίδης: Έφυγε οικονομικός μετανάστης, επέστρεψε ευεργέτης στην Κοζάνη
    Ο Θόδωρος Καρυπίδης (στο μέσο) προσέφερε άλλα 21 ηλεκτρικά κρεβάτια στο νοσοκομείο Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πριν από λίγο καιρό εγκατέλειψε οριστικά το Τορόντο και επέστρεψε στην Κοζάνη, προκειμένου να είναι μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του. Στα 77 του σήμερα ο Θόδωρος Καρυπίδης από το Μαυροδένδρι Κοζάνης μπορεί να πει ότι έχει… χορτάσει δουλειά στην ξενιτιά: πρώτα στη Γερμανία και έπειτα στον Καναδά.

Παιδί πενταμελούς οικογένειας έφυγε το 1964 με προορισμό το Βισμπάντεν της Γερμανίας, όπου εργάστηκε σε εργοστάσιο κάνοντας ακόμα και διπλοβάρδιες τα σαββατοκύριακα.

«Δεν είχα παράπονο με τα χρήματα αλλά δεν με χωρούσε ο τόπος, ήθελα κάτι διαφορετικό. Μέσω γνωστών μαθαίνω ότι στον Καναδά ήταν ακόμη καλύτερα και αποφασίζω να κάνω το μεγάλο βήμα», εξηγεί σήμερα.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης περιγράφει ότι φτάνοντας στο Μόντρεαλ έμαθε για μια βαριά βιομηχανία στην περιοχή του Τορόντο. Όπως τονίζει, περπάτησε 15 χλμ. μέσα στο χιόνι, στους -30 βαθμούς Κελσίου, μια εμπειρία που τον διαμόρφωσε.

Τα κρυοπαγήματα στα πόδια του χρειάστηκαν καιρό για να επουλωθούν, ωστόσο στο Τορόντο βρήκε μια θέση σε μεγάλη υαλουργική βιομηχανική μονάδα, όπου έμεινε μέχρι τη σύνταξή του.

«Τον πρώτο καιρό ήταν δύσκολα. Υπήρξαν στιγμές που έπαιρνα τηλέφωνο στο ταξιδιωτικό πρακτορείο της πόλης, να ρωτήσω για το εισιτήριο της επιστροφής, να γυρίσω πίσω στην πατρίδα. Με το που άκουγα την φωνή της υπαλλήλου σκεφτόμουν ότι τόσοι άνθρωποι, οι συμπατριώτες που ήταν γύρω μου, προσπάθησαν, νίκησαν τις δυσκολίες και στο τέλος τα κατάφεραν. Αμέσως έκλεινα το τηλέφωνο... Στο τέλος νομίζω ότι τα κατάφερα κι εγώ», λέει, χαμογελώντας από ικανοποίηση.

Επιστρέφοντας στη γενέθλια γη, ο Θόδωρος Καρυπίδης αποφάσισε να μοιραστεί με τους συμπολίτες του μέρος των αγαθών που απέκτησε με κόπο και πολλή δουλειά. Έτσι, πριν από ένα μήνα δώρισε 45 ηλεκτρικά κρεβάτια στην Παθολογική Κλινική του «Μαμάτσειου» Κοζάνης. Όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χιωτίδης, πρόκειται για υπερσύγχρονο εξοπλισμό που συνήθως υπάρχει σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε κέντρα αποκατάστασης.

Χθες, άλλα 21 ηλεκτρικά κρεβάτια παραδόθηκαν στην Καρδιολογική Κλινική, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε στάδιο ανακαίνισης. «Από μικρός επιθυμούσα να βοηθώ τους ανθρώπους, ήθελα να στέκομαι δίπλα στους ανήμπορους», ήταν μερικές από τις λίγες κουβέντες που είπε ο Θόδωρος Καρυπίδης, εξηγώντας τα κίνητρά του.

Άλλωστε το 2004 είχε προσφέρει ως δωρεά, στη μνήμη της αδελφή του Αφροδίτης, ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο που έφερε το όνομά της στα διακριτικά του. Προτού αποχωρήσει από το νοσοκομείο ο Θεόδωρος Καρυπίδης ζήτησε να δει το ασθενοφόρο. Ήταν παρκαρισμένο και σε ακινησία, καθώς, όπως του εξήγησαν, «από τη συνεχή χρήση χάλασε ο κινητήρας του». Παρακάλεσε, λοιπόν, τους αρμόδιους εάν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, προκειμένου το ασθενοφόρο, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, να κυκλοφορήσει εκ νέου, προσφέροντας βοήθεια στη διακομιδή ασθενών.