4 Αύγουστος 2016, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2016, 16:12

Την μητέρα των μαχών δίνουν Άσαντ-Ρώσοι στο Χαλέπι

  • Την μητέρα των μαχών δίνουν Άσαντ-Ρώσοι στο Χαλέπι
    (φωτ.: EPA/SANA)

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την υποστήριξη σφοδρών και μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατέλαβαν σήμερα κι άλλες θέσεις των ανταρτών γύρω από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική καθώς η ανάκτηση του ελέγχου του Χαλεπιού μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

Η αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων σχεδόν εκμηδένισε τα εδαφικά κέρδη των ανταρτών κατά τη διάρκεια της εφόδου που άρχισαν την Κυριακή για να σπάσουν την πολιορκία των συνοικιών τους, στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού. Η έφοδος αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη επιχείρηση των ανταρτών στο Χαλέπι έπειτα από εκείνη του 2012, όταν κατέλαβαν τη μισή οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.


Με τη βοήθεια των Ρώσων προελαύνουν οι Σύροι(φωτ.: EPA/SANA)

Όμως οι αντάρτες έχασαν και σήμερα πολλές θέσεις, που περιήλθαν στα χέρια των δυνάμεων του καθεστώτος. Συγκεκριμένα ανακατέλαβαν δύο υψώματα και δύο μικρά χωριά νοτιοδυτικά του Χαλεπιού. «Το καθεστώς εξαπέλυσε αντεπιθέσεις για να αποτύχει η επίθεση των ανταρτών», σημείωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν γράφει χαρακτηριστικά ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος «προελαύνουν ξανά στα νότια και τα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, μετά τις σημαντικές δυσκολίες» που αντιμετώπισαν από την επίθεση των ανταρτών τις τελευταίες ημέρες.


Άνδρες της συριακής αντιπολίτευσης παραδίδονται ή συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις του Άσαντ (φωτ.: EPA/SANA)

Τις δυνάμεις του Άσαντ υποστηρίζει η ρωσική πολεμική αεροπορία και στο έδαφος Ιρανοί μαχητές καθώς και μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τι ήθελαν να κάνουν οι αντάρτες
Στόχος της επίθεσης των ανταρτών ήταν να καταλάβουν τη συνοικία Ραμούσα, που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού.

Ο έλεγχος αυτής της συνοικίας θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν έναν νέο οδικό άξονα ανεφοδιασμού των ανατολικών συνοικιών της πόλης. Μέσω της συνοικίας αυτής εξάλλου διέρχεται μεγάλο μέρος των εφοδίων για τον στρατό και για τους αμάχους στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού.


Οικογένειες φεύγουν από το Χαλέπι (φωτ.: EPA/SANA)

Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό ιστότοπο almasdarnews, οι αντάρτες «κατάφεραν να μπουν στη Ραμούσα και ανατίναξαν μια στοά που είχαν διανοίξει αλλά κατόπιν αποκλείστηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από σκληρή μάχη και το καθεστώς ελέγχει εντελώς πλέον τη συνοικία».

Ο Άμπντελ Ραχμάν, πάντως, σημειώνει πως αυτή η μάχη είναι «η τελευταία ευκαιρία των ανταρτών» να σπάσουν την πολιορκία των συνοικιών τους. Είναι επίσης «ζήτημα ζωής ή θανάτου» για το καθεστώς, που προετοιμαζόταν επί μήνες για τη μάχη του Χαλεπιού.

«Οι επιτυχίες του στρατού στο Χαλέπι προλέγουν μια μεγάλη νίκη», δήλωσε ο Αλαντίν Μπουρουτζερντί, πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δαμασκό.