3 Αύγουστος 2016, 20:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2016, 23:56

Αντάρτικο των ΑΝΕΛ στη διάταξη για το τζαμί στο Βοτανικό

  • Πλήρης εξομοίωση του Συμφώνου Συμβίωσης με το γάμο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με ένα «όχι» από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που περιλαμβάνει διάταξη για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανέγερσης τεμένους στο Βοτανικό.

Στη συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το άρθρο για το τζαμί. Αντίθετα, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού.

Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε και η Χρυσή Αυγή η οποία αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο.

Η καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ μπορεί να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα για την υπερψήφιση του σχετικού άρθρου, όμως έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι η δαπάνη ανέγερσης που βαρύνει τον προϋπολογισμό είναι 946.000 ευρώ. Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι μια παλιά βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ιερά Οδό, πολύ κοντά στη στάση «Ελαιώνας» του μετρό.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το κτήριο που θα χτιστεί θα καλύπτει τα 850 τ.μ., και «δεν υπερβαίνει τις διαστάσεις ενός μεσαίου τυπικού ενοριακού ναού της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 350 με 400 πιστούς».