3 Αύγουστος 2016, 21:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2016, 19:42

Παράταση προθεσμίας για τις αλλαγές στα Ε9 που φούσκωσαν τον ΕΝΦΙΑ

  • Το αλαλούμ με τις αντικειμενικές αξίες παγώνει τον ΕΝΦΙΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Παράταση τεσσάρων μηνών, και συγκεκριμένα έως τις 30 Νοεμβρίου, στην προθεσμία που είχε δοθεί στους φορολογούμενους για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) από το 2010 και για τα επόμενα έτη, δίνει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η τροπολογία παρατείνει ουσιαστικά τη δυνατότητα υποβολής αλλαγών προκειμένου να γίνει ορθή απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Με αυτό τον τρόπο θα διορθωθούν τα σοβαρά λάθη που οδήγησαν σε λανθασμένο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για μεγάλο αριθμό πολιτών, για τους οποίους προέκυπταν καταλογισμοί αστρονομικών ποσών που ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τα ακίνητά τους.

Βέβαια, για να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι στη διόρθωση θα πρέπει να δουν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που τους έχει καταλογιστεί και φέτος. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, η υποβολή θα γίνει «με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους, ή τα πρόστιμα, για τα οποία θα απαιτηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις ΔΟΥ».