3 Αύγουστος 2016, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2016, 15:59

Πτώχευσε ο Δήμος Αχαρνών

  • Πτώχευσε ο Δήμος Αχαρνών
    Δύσκολες μέρες περιμένουν τους δημότες των Αχαρνών (φωτ.: tasosound/ facebook)

Την πτώχευση του Δήμου Αχαρνών, εξαιτίας αδυναμίας ισοσκέλισης του προϋπολογισμού για το 2016, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κασσαβός. Ο δήμος, όπου ζουν πάρα πολλοί Πόντιοι, οδηγείται σε χρεοκοπία, καθώς το ταμειακό έλλειμμά του έφτασε τα 10,27 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απάντησε αρνητικά στην αίτηση για δανεισμό, επικαλούμενο άδηλη πιστοληπτική ικανότητα του δήμου, η οποία οφείλεται στον υψηλό δανεισμό των προηγούμενων ετών.

Πρόκειται για τον τρίτο δήμο που κήρυξε πτώχευση, καθώς το 2015 προηγήθηκαν η Σαλαμίνα και η Γόρτυνα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ότι, γνωρίζοντας εξ' αρχής τη δεινή οικονομική θέση του δήμου Αχαρνών, η δημοτική αρχή μείωσε δραστικά τις δαπάνες, ενώ παράλληλα αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα «αζήτητα».


Ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός (φωτ.: kassavos.gr)

Ωστόσο, παρά τις διαβουλεύσεις του δημάρχου Αχαρνών, με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουΐκ, τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής και φυσικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν βρέθηκε τρόπος να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

Για την οικονομική εξυγίανση του δήμου, ενεργοποιείται αυτοδίκαια το οικονομικό παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Τι προβλέπει ο νόμος
Η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων. Ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, να αναστείλει τις προσλήψεις και να επιβάλει υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

Παράλληλα θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, να προχωρήσει σε αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό έως και 3‰ (τρία τοις χιλίοις), αλλά και του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% έως και 2%.

Τέλος η δημοτική Αρχή θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές, απολύτως ανελαστικές, δαπάνες.