3 Αύγουστος 2016, 08:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2016, 08:54

Οι ελληνικές θάλασσες είναι από τις καθαρότερες στην ΕΕ

  • Οι ελληνικές θάλασσες είναι από τις καθαρότερες στην ΕΕ
    (Φωτ.: discovergreece.com)

Πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, που αξιολογήθηκαν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έπειτα από στοιχεία που απέστειλλε η η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου, η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα νερά της Ελλάδας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο και είναι ασφαλή για κολύμβηση.

Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97.2% της κλίμακας αξιολόγησης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με τα ευρήματα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1.500 τοποθεσίες της χώρας, με 1.499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση.

Από το υπουργείο σχολιάζεται επίσης μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Όπως τονίζεται, «η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό, σαφώς εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας».