2 Αύγουστος 2016, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2016, 19:28

Ο Σύλλογος Ιμβρίων ειδικός σύμβουλος στον ΟΗΕ

  • Ο Σύλλογος Ιμβρίων ειδικός σύμβουλος στον ΟΗΕ
    Σχοινούδι, Ίμβρος (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Γραφείο Υποστήριξης του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) απονεμήθηκε στον Σύλλογο Ιμβρίων. Η απόφαση ελήφθη από το όργανο στα τέλη Ιουλίου μετά από εισήγηση της Επιτροπής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Η απονομή του ειδικού συμβουλευτικού καθεστώτος από τον ΟΗΕ συνιστά αναγνώριση της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας στην προάσπιση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου».

Το ECOSOC είναι το όργανο που συντονίζει το οικονομικό και κοινωνικό έργο των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνεται ιδίως η προαγωγή του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες. Για την εκτέλεση του έργου του συμβουλεύεται μη κυβερνητικούς οργανισμούς που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε σχέση με τα επιμέρους θέματα των αρμοδιοτήτων του, οι οποίοι καλούνται μεταξύ άλλων να υποβάλλουν εκθέσεις για τα ζητήματα της εξειδίκευσής τους και να συμμετέχουν στις εργασίες των συνόδων του στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη και στη Βιέννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, η απονομή του ειδικού συμβουλευτικού καθεστώτος από τα Ηνωμένα Έθνη συνιστά αναγνώριση της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας του Συλλόγου Ιμβρίων που απέκτησε μέσα από την πολυετή και πολυεπίπεδη προσφορά του στην προάσπιση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου.

«Με αίσθημα ευθύνης και σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της Ίμβρου και της Ομογένειας γενικότερα σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία, ο Σύλλογος Ιμβρίων ευελπιστεί ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία και στη νέα αυτή πρόκληση».