6 Αύγουστος 2016, 21:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2016, 14:59

Βροχή Περσείδων 2016: Πότε θα δούμε τη μαγευτικότερη βροχή αστεριών

  • Βροχή Περσείδων 2016: Πότε θα δούμε τη μαγευτικότερη βροχή αστεριών
    Οι Περσείδες προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα κάθε χρόνο (φωτ.: Fred Bruenjes)

Ένα συναρπαστικό και φαντασμαγορικό θέαμα περιμένει όσους παρακολουθήσουν με προσοχή τον ουρανό αργά το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου προς Παρασκευή και της Παρασκευής 12 Αυγούστου προς τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η δημοφιλέστερη ίσως βροχή των διαττόντων αστέρων, των Περσείδων, όπως ονομάζονται, θα κάνει και φέτος την εμφάνισή της και θα είναι ορατή στο γυμνό μάτι σε αρκετά σημεία του πλανήτη.

Ένας καλός τρόπος για να προετοιμαστούν όλοι και να παρατηρήσουν τα πεφταστέρια καλύτερα είναι να βρουν μια απομακρυσμένη τοποθεσία, χωρίς φωτορύπανση.

Οι Περσείδες παρατηρούνται περίπου από τις 23 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, και στο μέγιστο της βροχής τους πέφτει τουλάχιστον ένας μετεωρίτης το λεπτό. Το φαινόμενο γίνεται βασικά αντιληπτό στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ στο νότιο μπορούν να το δουν λίγοι μόνο τυχεροί που βρίσκονται οριακά νότια του ισημερινού.

Οι μετεωρίτες αυτοί ονομάζονται Περσείδες, επειδή η περιοχή του ουρανού από την οποία φαίνεται να ξεκινούν είναι ο βόρειος αστερισμός του Περσέα. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, οφείλονται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle που κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 130 χρόνια.

Τα φωτεινά «αστέρια» που παρατηρούμε είναι στην πραγματικότητα τα απομεινάρια σκόνης και βράχων που άφησε πίσω του ο κομήτης αυτός κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό σύστημα. Καθώς η Γη περνά μέσα από το νέφος των σωματιδίων που άφησε ο κομήτης δημιουργείται αυτό το υπέροχο θέαμα.

Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να δούμε τα αστέρια να πέφτουν είναι επειδή ένας κομήτης διασκορπίζει θραύσματα στην ατμόσφαιρά μας. Τα θραύσματα αυτά γυρνάνε γύρω από την Γη λόγω της δύναμης της βαρύτητας με ταχύτητα 160.000 χλμ την ώρα, η οποία τα καίει και δημιουργεί μια μικρή λάμψη πριν διαλυθούν στον αέρα.